проектиране на Съвременен музеен център в София

Go down

проектиране на Съвременен музеен център в София

Писане by арх.Калина Митева-Павловa on Пет 16 Юли 2010, 12:23 am

Във връзка с обявен конкурс за проектиране на Съвременен музеен център в София.Uploaded with ImageShack.us

УС на КАБ

„Камарата на архитектите в България (КАБ) винаги е приветствала конкурсното начало при проектирането на важни за страната обекти и е насърчавала своите членове към участие в архитектурни конкурси. Практиката в последно време показва, че независимо от приетата и публикувана в Държавен вестник от 04.04.2009 г. Наредба на Министерския съвет за конкурсите в устройственото планиране и инвестиционното проектиране, подобни конкурси се обявяват все още по Закона за обществените поръчки при пълно незачитане мнението на архитектурната гилдия. Конкурсните програми не се съгласуват нито с Камарата на архитектите в България, нито със Съюза на архитектите в България, а в последствие от тези две организации се изискват журьори за оценка на конкурсните разработки.
Нееднократно Камарата на архитектите в България, защитавайки своите членове, е протестирала официално пред държавните институции срещу подобно отношение. Още повече, че такова отношение рефлектира върху качеството на проектирането, а от това губи цялото общество. Не коментираме горчивия привкус на съмнението, че някои неща са предварително решени и процедурата на обществена поръчка е само един благовиден параван за пред хората.
С обществена поръчка номер 6 от 31.05.2010 г. Министерството на културата е обявило конкурс за проектиране на Съвременен музеен център в кв. 500, м. Центъра, по плана на град София. В писмото на председателя на КАБ пише: „Уважаеми г-н Министър, за съжаление обявеният от Вашето министерство конкурс за съвременен музеен център не прави изключение. В тази връзка сме принудени, в отговор на настоятелните им питания, да уведомим нашите членове, че не сме съгласували конкурсната програма, че съответно няма да предоставим наши журьори и че � �частието в този конкурс е изцяло за сметка и на собствен риск на участниците в него.”

арх.Калина Митева-Павловa

Брой мнения : 854
Location : Varna
Registration date : 03.12.2007

Вижте профила на потребителя

Върнете се в началото Go down

Re: проектиране на Съвременен музеен център в София

Писане by ina_dineva on Пет 16 Юли 2010, 10:52 am

Още отзиви по темата:
http://pavel-yanchev.blogspot.com/2010/06/500.html

Чудя се обаче защо САБ е съгласувал конкурсната програма.
А относно реакцията на КАБ... КАБ съществува именно, за да защитава интересите на българските архитекти и то със сериозни законови инициативи, а не със смешни писма, с които просто си измива ръцете...

ina_dineva

Брой мнения : 23
Location : Варна
Age : 34
Registration date : 05.03.2009

Вижте профила на потребителя http://provocad.com

Върнете се в началото Go down

Върнете се в началото


 
Права за този форум:
Не Можете да отговаряте на темите