Ново ръководство САБ

Go down

Ново ръководство САБ

Писане by арх.Калина Митева-Павловa on Сря 10 Мар 2010, 6:37 pm


арх.Калина Митева-Павловa

Брой мнения : 854
Location : Varna
Registration date : 03.12.2007

Вижте профила на потребителя

Върнете се в началото Go down

Интервю с новия председател на САБ

Писане by арх.Калина Митева-Павловa on Сря 17 Мар 2010, 2:55 pm

Георги Бакалов: Основната ми цел е връщане на високия статус на гилдията на архитектите в обществото

http://focus-news.net/?id=f14391

Архитект Георги Бакалов, председател на Съюза на архитектите пред Агенция „Фокус”

Фокус: Арх. Бакалов, бяхте избран за председател на Съюза на архитектите в България. Как се проведе изборът?
Георги Бакалов: На последното Общо отчетно-изборно събрание на Съюза на архитектите в България (САБ), провело се на 27 и 28 февруари тази година, имаше 5 кандидатури, включително и моята. За първи път беше задължително всички кандидати да публикуват т.нар. платформи (предизборни) един месец преди събранието
Преди гласуването на всеки кандидат се даде възможност да подчертае основните моменти в дейността си ако бъде избран за председател на САБ, като се задаваха и конкретни въпроси от различно естество
Гласуването на делегатите от цялата страна определи мен за председател на Съюза на архитектите в България за следващите четири години. Има да се вършат много неща, но и времето е достатъчно.

Фокус: Каква ще бъде основната Ви цел като председател?
Георги Бакалов: Основната ми цел, която се сподели и от цялото общо събрание е връщане на високия статус на архитекта и архитектурната гилдия в обществото. За това трябва да се воюва, естествено. Нещо, което за съжаление правим в последните десетина години помежду си и все по-настървено. Но “статусът” зависи от това как САБ е способен да реши проблемите на бранша.

Фокус: А способен ли е?
Георги Бакалов: Да. Може и трябва да го направим. Но главното днес е денят, в който преди 45 години на 17 март 1965 година е основан Съюзът на архитектите в България, наследник и продължител на традициите на Българското техническо дружество (основано през 1885 г), Българското инженерно-архитектно дружество (1893 г), Дружеството на българските архитекти (1926 г.), на Съюза на българските инженери и архитекти (1937 г) и на Научно-техническия съюз (1949 г).
За пръв негов председател е избран арх. Георги Стоилов, един от най-изявените в последните 50 години архитекти и управленци, който е бил освен председател на САБ и министър на архитектурата и благоустройството, кмет на София, депутат в пет Народни събрания (до 1990 година), президент на Международния съюз на архитектите, президент на Международната академия на архитектурата (понастоящем) носител на редица високи международни и наши отличия и много други.

Фокус: И какво следва?
Георги Бакалов: Архитектурата и архитектите, заедно с “братята си по оръжие” - инженерите трябва да възстановят професионалното си име в обществото и заедно да подпомогнат усилията на българите за достойно присъствие в европейското семейство.
Използвам случая чрез Вас да се обърна към всички колеги с поздрав по-случай 45 годишнината от създаването на Съюза на българските архитекти.

арх.Калина Митева-Павловa

Брой мнения : 854
Location : Varna
Registration date : 03.12.2007

Вижте профила на потребителя

Върнете се в началото Go down

Върнете се в началото


 
Права за този форум:
Не Можете да отговаряте на темите