Новият ОПУ на Варна легитимира строителство в скандална заме

Go down

Новият ОПУ на Варна легитимира строителство в скандална заме

Писане by арх.Калина Митева-Павловa on Вто 23 Фев 2010, 8:16 pm

Зелена Варна: Новият ОПУ на Варна легитимира строителство в скандална заменка
http://moreto.net/novini.php?n=76031

Девет варненски сдружения и организации днес чрез медиите разпространиха обръщение към гражданите, гражданските организации и институциите в България, към Народното събрание, президента Георги Първанов и премиера Бойко Борисов, в което се обявяват против направените заменки. В документа те апелират депутатите да гласуват специален закон, с който да бъдат отменени скандалните заменки. По думите им ако това не стане би трябвало да бъде свикан референдум, в който българите да изкажат своето мнение по въпроса.

Неправителствените организации от Варна са сигнализирали и Върховна касационна прокуратура за неправомерни замени на земи.

Представител на сдружение „Зелена Варна” заяви, че писмо е било изпратено и на министър-председателя на България на 23-и ноември 2009 година, в което писмо са били приложени документи за редица нарушения във връзка със заменки на земи. Освен това, в писмото е имал приложен списък с данни на собственици, чиито имоти са получили привилегировани показатели за устрояване в Общия устройствен план на града.

Това според активистите е и пореден скандал. Става въпрос за предварителен проект на ОУП на Варна, приет от Национален и Общински експертен съвет, който предвижда жилищно застрояване в гора от земенка №21 от стартиралата тези дни наказателна процедура срещу България от Европейската комисия.

Активистите описаха и схемата, по която е работено. Според тях собственикът на гората „Браверс” ЕООД е заплатила на дъщерната фирма на „Холдинг Варна” АД – „ТПО Варна ЦППБО”, която е проектант на плана, сумата от 47 468 лв.

„Браверс” ЕООД е придобила територия в горския фонд на Варна. Към настоящия момент по информация на службата по Геодезия, Картография и Кадастър във Варна, тази територия все още е към горския фонд на града, като площта, за която става въпрос е 19179 кв. м. Самият терен се намира в районна на Телевизионната кула.

По мнение на специалистите от сдружение „Зелена Варна” именно в този доклад изрично е споменато, че ако статута на земята се промени, то глобата за България нараства. Процедурата пък по смяна статута на терена е стартирала с приемането на ОУП – Варна.

Припомняме по-рано днес главният прокурор Борис Велчев коментира, че сделките за замени на гори могат да бъдат обявени за недействителни поради договаряне във вреда на представлявания.

Документи по "Заменка №21" може да изтеглите от ТУК

арх.Калина Митева-Павловa

Брой мнения : 854
Location : Varna
Registration date : 03.12.2007

Вижте профила на потребителя

Върнете се в началото Go down

Върнете се в началото


 
Права за този форум:
Не Можете да отговаряте на темите