На крива демокрация и изборите й пречат

Go down

На крива демокрация и изборите й пречат

Писане by арх.Калина Митева-Павловa on Сря 06 Май 2009, 3:12 pm

На крива демокрация и изборите й пречат

http://vlastta.com/nivo1.php?id1=&id2=&id3=2406&table=analizi&sluchai=1

Хората в днешна България са убедени, че ”демокрацията” е виновна за проблемите им, че ”политиците” са, ако не всичките крадци и мошеници, то поне паразити и безделници.
Това обаче е повърхностният поглед към проблема, това е Байганьовското смесване в общия кюп на ”всичките са маскари”. Безспорно в българската политика има проблем. Безспорно българската демокрация работи лошо. Но причината не е в демокрацията като идея, а в демокрацията като изпълнение.

Това, което съществува днес като управленска система в България, е олигархен феодализъм. Феодализъм, който някога Живковата пропаганда наричаше ”социализъм” и който след 1989 продължи своето съществуване, напъхвайки се под новото име ”демокрация”. Такава псевдодемокрация, при която цялата власт произтича не от народа, а от олигарсите. Демокрация, при която решенията се взимат не съобразно исканията на хората (например търгове с явно наддаване или обществен контрол на финансовите разходи на държавата), а според моментните нужди на олигархията (игра под масата и липса на прозрачност при разпределянето на парите). Последствията от тая фалшива демокрация бяха все по-голямо атомизиране на обществото, тотален разпад на институциите на държавата, пълен провал на съзнанието за общност.

Още от времето на комунизма хората бяха оставени сами на себе си: всеки сам да решава проблемите си, без да търси контакт с другите; всеки да изпитва недоверие към другите; никой да не е сигурен в честната дума на човека до себе си, никой да не спазва законите, а да ги заобикаля.
Каква демокрация очакваме тогава? Как властта да произтича от народа, когато у народа е убито всяко чувство за колективност, за обединение, за групиране около идеи, принципи, поректи, за спазване на закона? Като не си даваме сметка къде са корените на днешния ни проблем, ние само отлагаме неговото решаване, прехвърляме го на идните поколения разкривен и задълбочен от мизерията - душевна и материална.

Как феодализмът, олигархизмът и пълното неверие да се превърнат в истинска демокрация?

Пътят тръгва неизменно от народа. От ония негови синове и дъщери, които имат смелостта да излязат пред останалите и да предложат решения. Решения, които да посочват перспектива. Но за да може един човек да предлага на другите хора, той самият трябва да бъде сигурен в себе си, трябва да е готов да пожертва нещо от себе си, за да го даде на другите.
Пътят към промяната винаги тръгва от готовността на човека да даде. Не можете да започнете нов проект, без да влагате в него и време, и пари, и усилия. Успехът е възможен, само ако имате морал, ако имате вяра, ако сте последователни и разумни.
Не толкова липсата на пари мачка днес обикновения човек, колкото липсата на перспектива. А перспективата в една държава зависи от нейните управници. Затова е изключително важно какви управници избираме. Имат ли те време и сили да мислят не за себе си, а за околните? Могат ли да се радват, а не да завиждат на успеха на другите? Знаят ли да прощават грешките, защото никой не е опазен от грешки. Могат ли да стоят твърдо и последователно зад проектите си, а не да се отказват лековато от тях и да сменят рязко посоката?
Огледайте се около себе си. Потърсете такива хора. Подкрепете ги.

Когато хората започнат да правят това, когато българинът стане последователен, когато започне да поставя първо принципа, закона и морала, а после родата, семейството и близкия приятел, тогава в България ще има истинска демокрация. Тогава политическият живот ще се изчисти от архилъжци и архимошеници като Сергей Станишев, Ахмед Доган, Симеон II, Георги Първанов…

Една политическа партия е създадена, за да помага на хората да осъществяват проектите си. Спомнете си ентусиазма от 1997 г., с който почти всички българи поискаха България да тръгне най-накрая към Европа. Ентусиазъм, който създаде тогава ОДС и даде сили на неговите лидери да предложат модерен проект за развитие на България. Първите плодове на тая нова политика вкусихме 3 години по-късно с премахването на визите. Трябваха ни три години последователност и упоритост, за да постигнем една толкова малка, но и толкова важна крачка. Това идва да покаже, че големите цели в живота на човека, също както и в живота на една държава, се постигат с много услилия и изискват много последователност, мъдрост и време.
Безспорно управлението на СДС 1997-2001 беше омърсено с нечисти фигури и нечисти помисли. Никой не иска да си спомня за Христо Бисеров. Никой не желае да си спомня ужасните кампании по негласните органи на бившата ДС: ”Труд” и ”24 часа”, които излизаха всеки божи ден с уводна статия за изрода Иван Костов, заради който ”България уби дете” (в. ”Труд”, в брой от май 2001 г.).
Безспорно Иван Костов не е светец. И той носи някъде дълбоко в себе си черти от онова ужасно време, в което се е родил и където е бил принуден да оцелява. Затова и неговият морал не е сакрален, затова и неговите грешки сигурно са много и сигурно дразнят сърцата на много от хората, които през 1997 са дали гласа си за него. Но грешки не прави само оня, който нищо не прави. Не бива да забравяме обаче, че именно през 1997-2001 България изгради и защити идеята за своето европейско бъдеще. Тогава поставихме основите на това, което днес Тройната коалиция без свян разрушава: пълноправното ни членство в Европейския съюз, достойното ни място сред европейските народи, морала ни на честни, свободни, предприемчиви и работливи хора, които са готови да се съобазяват с принципи и правила.

Днес отново сме изправени пред важен избор. Не бива лековато да се отказваме от правото си на бъдеще. Това, което посеем днес, ще пожънем след 4-5 години. Какво посяхме през 2005? Един политически мутант между социалисти, либерали и етнически либерали. Все хора, които лесно си закачат етикет, но трудно сменят своето неморално и нечовешко съдържание.
Какво пожънахме сега? Едвам влязохме в ЕС, Румъния ни задмина, поставихме рекорди по корупция и разврат, по беззаконие и своеволие на всеки дрогиран с власт и пари.
Не очаквайте чудеса от бъдещите управници, особено ако в своето мнозинство са същите. Те няма да помогнат на България да намери своя духовен път. Точно обратното - те още повече ще затлачат светлината на честността, справедливостта, морала и постоянството, толкова нужни за нашия успех по краткия ни земен път.
Ако същите управници отново си разпределят така лукаво властта, както сега са го сторили, те ще продължат необезпокоявани безсъвестното си лежане върху гърба на обикновения човек. Ще продължат смазването на малкия и средния бизнес с тромава държавна администрация и безскрупулна конкуренция на определени фирми, ще продължат да лъжат за алчността, мързела и корумпираността си, оправдавайки се с Брюксел, където уж не ни били разбирали.


Страшимир Димитров

арх.Калина Митева-Павловa

Брой мнения : 854
Location : Varna
Registration date : 03.12.2007

Вижте профила на потребителя

Върнете се в началото Go down

Върнете се в началото


 
Права за този форум:
Не Можете да отговаряте на темите