Голямото недоразумение или голямата лъжа-Екология ОУП

Go down

Голямото недоразумение или голямата лъжа-Екология ОУП

Писане by арх.Калина Митева-Павловa on Вто 14 Апр 2009, 11:52 pm

http://www.dnesplus.bg/Society.aspx?f=99&d=275949

След 7-8 дни Министерството на околната среда и водите ще се произнесе за Общия устройствен план на Варна, съобщи на брифинг днес кметът на града Кирил Йорданов след вчерашния си разговор с министър Джевдет Чакъров.

Градоначалникът разясни, че министърът бил информиран от служителите си че община Варна не е подала всичките документи. В същото време обаче подчинените на Чакъров са изпратили искане до общината, да се обследва сегашното състояние на зоните по НАТУРА поне през четири сезона.

Йорданов поясни, че това не е в задълженията на общината и за целта са необходими милиони лева. Това ще бъде направено, но за сметка на държавата, каза кметът визирайки разговора си с министъра. Той уточни още, че 34% от територията на Варна е защитена територия.

След подписа на министър Чакъров, още през месец май ще бъдат насрочени обществените обсъждания, каза Кирил Йорданов.


Последната промяна е направена от арх. Калина Павлова на Съб 18 Апр 2009, 3:18 pm; мнението е било променяно общо 1 път

арх.Калина Митева-Павловa

Брой мнения : 854
Location : Varna
Registration date : 03.12.2007

Вижте профила на потребителя

Върнете се в началото Go down

Министерството не бавело плана на Варна

Писане by арх.Калина Митева-Павловa on Пет 17 Апр 2009, 8:11 am

http://www.pozvanete.bg/news.php?id=51564&lpa=0

Министерството на околната среда и водите (МОСВ) напълно отрече да е бавило приемането на екооценката на общия устройствен план на Варна. От министерството твърдят, че в края на миналата година са предоставили цялата налична информация за защитените територии и зони. От ведомството добавят, че са дали и достатъчно ясни указания на общината какъв да е обхватът на доклада по оценката за съвместимост и следващите стъпки от процедурата по екологична оценка. Никъде в писмото не се изисквало общината да прави подробни проучвания, а само оценки на настоящото състояние и предлагане на смекчаващи мерки, се казва в становището на МОСВ. От там отрекоха и община Варна да е искала допълнителни насоки до преди този понеделник. Те били подадени моментално, макар и да не били необходими.
ПН

арх.Калина Митева-Павловa

Брой мнения : 854
Location : Varna
Registration date : 03.12.2007

Вижте профила на потребителя

Върнете се в началото Go down

Арх. Георги Митрев

Писане by арх.Калина Митева-Павловa on Пет 17 Апр 2009, 8:13 am

http://www.narodnodelo.bg/news.php?news=24807

МОСВ „отпуши“ процедурата за ОУП
Няма да се преценява наново състоянието на защитените зониСпоред експерти общественото обсъждане ще е прeз лятотоСлед забавяне от няколко месеца, дълга кореспонденция и поредица от недоразумения, общината най-сетне получи необходимото писмо от Министeрството на околната среда и водите, което позволява да продължи процедурата по приемането на новия Общ устройствен план на Варна. На практика документът дава разрешение оценката на състоянието на защитените зони на територията на общината да се прави по съществуващите данни за тях, вместо да се налага ново обследване, както искаха до този момент от министерството. Писмото, адресирано до кмета Кирил Йорданов, е с дата 14 април. Според ръководителя на екипа, работещ по екологичната оценка на ОУП, Людмил Икономов предоставянето на данните, необходими за плана, може да стане до две седмици. „Нашият опит обаче сочи, че това най-вероятно ще отнеме поне месец“, допълни той. След това трябва да се прецени дали всички елементи на плана съответстват на действието на защитените зони, което също изисква време. В тази ситуация оптимистичният вариант за започване на обществените обсъждания на предварителния вариант на плана могат да започнат през лятото, заяви Икономов.

Вадят плана в петте района
След като бъде завършена и одобрена екологичната оценка, цялостният вариант на Общия устройствен план ще бъде представен поотделно в петте района на Варна и населените места в общината. След това неговите материали ще бъдат изложени на специални места, където могат да бъдат подробно разгледани от гражданите. Срокът, в който могат да се правят възражения срещу плана, е една седмица. После комисия ще обсъди всички официално постъпили забележки заедно с протоколите от обсъжданията в рамките на месец. Краят на поредния етап от приемането на ОУП ще завърши с ново заседание на Националния експертен съвет по устройство на територията.

Арх. Георги Митрев*
Не забавянето, кризата отблъсква инвеститорите

Много инвеститори непрекъснато търсят връзка с екипа, разработващ новия Общ устройствен план на Варна, за да са наясно как трябва да проведат градоустройствените процедури, за да получат строителни разрешителни. „Забавянето на хода на приемането му породи напрежение и у тях, а също и у гражданите, които смятат, че всичко се прави на тъмно“, призна арх. Митрев, управител на фирмата, разработваща плана. По негови думи най-големият интерес от страна на бизнеса е към зоните, които досега не са били урбанизирани, да получат строителен статут. Най-сериозно е очакването на решенията за южната част на града, но също и за жилищните комплекси, допълни арх. Митрев. Той добави, че е възможно част от инвеститорите да се оттеглят, но не заради забавянето на ОУП, а заради финансовата криза. В момента на територията на общината почти липсват сериозни инвестиционни проекти, коментираха други специалисти от бранша.

*Управител на Териториална проектантска организация – Варна

арх.Калина Митева-Павловa

Брой мнения : 854
Location : Varna
Registration date : 03.12.2007

Вижте профила на потребителя

Върнете се в началото Go down

Re: Голямото недоразумение или голямата лъжа-Екология ОУП

Писане by арх.Калина Митева-Павловa on Съб 18 Апр 2009, 3:23 pm

http://vlastta.com/nivo1.php?id1=&id2=&id3=2322&table=analizi&sluchai=1

Услужливи медии, за чиито финанси Кирил Йорданов се грижи отдавна, публично обвиниха Министър Джевджет Чакъров, че необосновано бави съгласуването на Общия устройствен план на Варна. Те трогателно описаха гузното поведение на Министъра при конфузната ситуация, в която уж изпаднал, когато му задали неудобния въпрос за забавянето на заветния подпис.

Ако за нещо Джевджет Чакъров трябва наистина да е гузен, то това е странно скроената карта на защитените зони по „Натура 2000”, от която отпаднаха цели територии. Но това е друга тема.

За вече уточнените зони по „Натура 2000”, обаче, от страна на МОСВ се гони строгия регламент изискващ се от европейските стандарти.
Точно с тези екологични стандарти се опитва да се заиграва Община Варна.
Отговорната институция за възлагането и приемането на проекта за Общ устройствен план, с всичките изискващи се за това процедури и документи, е Община Варна.

Но когато има проблем, Кирил Йорданов обича да си измива ръцете ту с висше, ту с нисше стоящи от него.

Без да му мигне окото Кметът на Варна нападна публично Министъра за това, че не е съгласувал проекта.

За втори път между Министър Чакъров и Кирил Йорданов се разигра сценката с познатия виц, когато един човек молил Господ да спечели от тотото, а Господ ядосано му отвърнал поне да си попълни фиша.
Първият подобен сценарий се разигра около липсата на пари за пречиствателните станции на Варна, когато Министърът ядосано обяви, че пари има, но Община Варна на подава проекти.

Сега същото се повтаря с това прословуто съгласуване.
Отново Министър Чакъров ядосано пита как да съгласува проекта за ОУП, когато Община Варна не е предоставила Екологичния доклад към него.
Но Джевджет Чакъров едва ли може да си представи до къде самовлюбеният варненски кмет може да стигне в копнежа си за обществено одобрение, за което харчи неимоверно много пари и лични усилия /по три лични пресконференции на седмица/.

Така варненската общественост осъмна с „информацията”, че Министър Чакъров, след като е изпаднал в конфузна ситуация и се е почуствал почти разкаян, веднага след връщането си в София е сложил заветния подпис. Някой медии дори обявиха, че „голямото чакане на съгласувателното писмо приключи след едногодишно протакане”.

Нещо повече МОСВ до такава степен се е развълнувало от критиката на Кирил Йорданов и „възмущението” на варненската общественост, че Джевджет Чакъров е привикал съпартиеца си от ДПС и зам.-председател на Общинския съвет Янко Станев, за да го донесе той спешно и лично във Варна.
Трогателно!

Но абсолютно невярно.

На 16 април 2009г. пресцентърът на МОСВ публикува видимо разгневено опровержение на думите на Кирил Йорданов, в което се казва:
„Във връзка с публикации в медиите,че МОСВ е съгласувало Общия устройствен план /ОУП/ на Варна и че до момента съгласуването е било бавено от министерството МОСВ прави следното уточнение:
МОСВ не е съгласувало ОУП на община Варна, защото към настоящия момент община Варна не е изпълнила своето задължение да внесе доклад по Екологична оценка и Доклад по оценка за съвместимост /ОС/ с НАТУРА 2000.”


Министерският пресцентър подробно описва голямото ходене по мъките по ограмотяване на Община Варна.

„С писмо от декември 2008 г. МОСВ мотивира необходимостта от извършване на оценка за съвместимост и предостави цялата налична информация за защитените територии и защитените зони, на територията на община Варна, като даде достатъчно ясни и подробни указания относно обхвата на Доклада по оценка за съвместимост, както и за следващите стъпки от процедурата по ЕО.”

Опитите на Кирил Йорданов да се скрие зад това, че от Община Варна и от екипа разработващ плана се изискват непосилни проучвания за биологичното разнообразие, също са развенчани. МОСВ дословно казва:
„Не е изисквано от община Варна да прави подробно проучване на биологичното разнообразие в засегнатите защитени зони, а оценка на настоящото състояние на всяка от тях по отношение на одобрени планове, програми, проекти и инвестиционни предложение с оглед отчитане на кумулативното въздействие и предлагане на адекватни смекчаващи мерки.”

Но отново се оказва, че Община Варна не е наясно какво трябва да прави.
По този повод МОСВ пояснява:
„Едва в понеделник тази седмица община Варна поиска допълнителни уточнения относно докладите, които трябва да подготви, като до този момент консултация с МОСВ не е искана.


Във връзка с това искане на община Варна, МОСВ с писмо от 14.04.2009 г. даде допълнителни консултации и пояснения към указанията за обхвата на Доклада за оценка за съвместимостта на ОУП на община Варна със защитените зони от Натура 2000.”

Именно това писмо с допълнителни КОНСУЛТАЦИИ е донесъл Янко Станев от София.
За Кирил Йорданов, обаче, няма никакво значение какво точно пише в писмото. Важното е, че има писмо.

Услужливите, добре платени медии гръмват с новината, че разкаяният Министър Чакъров след справедливата критика на Кирил Йорданов най-после се е подписал и е съгласувал Общия устройствен план на Варна.

И отново се налага от министерството да уточняват, че „Министерството на околната среда и водите не е съгласувала ОУП на община Варна, защото тя все още не е изпълнила задължението си да внесе доклад за Екологична оценка” Някой може да си помисли, че проблемът на Варна е в липсата на административен капацитет и на съответната компетентност.

Аз, обаче, ще си позволя да се усъмня в това унизително, но удобно измъкване. За всеки, който внимателно следи темата с приемането на ОУП на Варна е ясно, че един от най-големите, забулени в тейнственост проблеми е именно този Екологичен доклад.

На сесията на Общинския съвет, на която общинските съветници /с изключение на тези от СДС и ДСБ/ приеха предварителния проект за ОУП без да са се запознали с него, също нямаше Екологичен доклад. Людмил Икономов докладва някаква екологична част, която се оказа със сгрешени схеми.
При съвместното заседание на Националния и местен експертен съвет за устройство на територията само устно бе докладвано нещо наречено Екологичен доклад. Оказа се, че той не е раздаден на нито един от експертите участващи в това заседание.
Сега мистериозният Екологичен доклад, който хем го има, хем го няма, също е повод за разногласията между Министерство и Община.

Но този път номерът не мина.

Общинските съветници гласуваха, като зомбирани. Експертите също. Но Министърът нещо се опъва.

То и аз да бях на неговото място щях да се опъвам. Когато лично слагаш подписа си, няма как да не знаеш, че отговарящ пред много проверяващи инстанции и то не само в България.

Във Варна си има метод на работа – къде „со кроце, со благо”, къде „со малко кютек”.

В Министерството, обаче, този номер явно не минава. Може би защото и „благото”, и „кютекът” идват от друго място.

Цялата ситуация налага мотивираното съмнение, че нещо в новия ОУП нарушава зоните по „Натура 2000”.

Колкото Кирил Йорданов да иска да избяга от отговорност и да прехвърли този път топката към екипа разработващ ОУП, няма как това да стане, защото Община Варна е ВЪЗЛОЖИТЕЛ.

Това напомня и МОСВ:
„Обръщаме внимание, че съгласно нормативната уредба по околна среда, възложителят на плана следва да организира среща за обществено обсъждане на проекта на ОУП на Община Варна едновременно с докладите по Екологичната оценка и Оценката за съвместимост, след като получи писмо от МОСВ с положителна оценка на качеството на Доклада за ОС.”


За да стартира чакането на писмото от МОСВ с положителна оценка на Доклада за ОС, трябва ВЪЗЛОЖИТЕЛЯТ-ОБЩИНА ВАРНА да изпрати този доклад до Министерството.

Кирил Йорданов няма как да си измие ръцете с някой друг. Този друг може да е силен, властен и дори нахален. Но отговорен е Кметът на Община Варна.
Дай Боже на някоя от седмичните пресконференции – редовна, традиционна или извънредна, Кметът на Варна най-после да ни даде информацията, че е изпратил необходимите документи в МОСВ и е получил писмо с положителна оценка.
Надяваме се, че след като получи писмото с положителна оценка от МОСВ, Кметът ще го размножи и ще го раздаде на медиите.

Не за нещо друго, но явно това, което той чете в някои писма е различно от това, което пише в тях.


Веселина Савова

арх.Калина Митева-Павловa

Брой мнения : 854
Location : Varna
Registration date : 03.12.2007

Вижте профила на потребителя

Върнете се в началото Go down

Опровержение от МОСВ

Писане by арх.Калина Митева-Павловa on Съб 18 Апр 2009, 3:25 pm

http://www.moew.government.bg/home.php?action=fullnews&id=1293


МОСВ не е съгласувала ОУП на община Варна, тя все още не е изпълнила задължението си да внесе доклад за Екологична оценка

16 April 2009


Във връзка с публикации в медиите,че МОСВ е съгласувало Общия устройствен план /ОУП/ на Варна и че до момента съгласуването е било бавено от министерството МОСВ прави следното уточнение:

МОСВ не е съгласувало ОУП на община Варна, защото към настоящия момент община Варна не е изпълнила своето задължение да внесе доклад по Екологична оценка и Доклад по оценка за съвместимост /ОС/ с НАТУРА 2000.

С писмо от декември 2008 г. МОСВ мотивира необходимостта от извършване на оценка за съвместимост и предостави цялата налична информация за защитените територии и защитените зони, на територията на община Варна, като даде достатъчно ясни и подробни указания относно обхвата на Доклада по оценка за съвместимост, както и за следващите стъпки от процедурата по ЕО. В писмото не е изисквано от община Варна да прави подробно проучване на биологичното разнообразие в засегнатите защитени зони, а оценка на настоящото състояние на всяка от тях по отношение на одобрени планове, програми, проекти и инвестиционни предложение с оглед отчитане на кумулативното въздействие и предлагане на адекватни смекчаващи мерки.

Едва в понеделник тази седмица община Варна поиска допълнителни уточнения относно докладите, които трябва да подготви, като до този момент консултация с МОСВ не е искана.
Във връзка с това искане на община Варна, МОСВ с писмо от 14.04.2009 г. даде допълнителни консултации и пояснения към указанията за обхвата на Доклада за оценка за съвместимостта на ОУП на община Варна със защитените зони от Натура 2000.
Обръщаме внимание, че съгласно нормативната уредба по околна среда, възложителят на плана следва да организира среща за обществено обсъждане на проекта на ОУП на Община Варна едновременно с докладите по ЕО и ОС, след като получи писмо от МОСВ с положителна оценка на качеството на Доклада за ОС. След приключване на обществения достъп се насрочва заседание на Междуведомствена комисия – специализиран състав на Висш експертен екологичен съвет, на което се взема решение за съгласуване или не на плана.

Съгласно действащата нормативна уредба по околна среда, всички Общи устройствени планове (ОУП) са предмет на задължителна екологична оценка (ЕО). Когато планът териториално засяга защитени зони, процедура по оценка за съвместимостта (ОС), се провежда чрез процедурата по екологична оценка.
Задълженията на възложителите на плановете /в случая община Варна/, както и на компетентните органи по околна среда са регламентирани достатъчно ясно в Закона за опазване на околната среда (ЗООС), Наредбата за условията и реда за извършване на ЕО на планове и програми (Наредбата за ЕО), Закона за биологичното разнообразие (ЗБР) и Наредбата за условията и реда за извършване на оценка за съвместимостта на планове, програми, проекти и инвестиционни предложения с предмета и целите на опазване на защитените зони (Наредбата за ОС).

Процедурата по ЕО се съвместява изцяло с действащите процедури по изготвяне и одобряване на съответния план по реда на Закона за устройство на територията.
ЕО трябва да бъде изготвена от независими експерти, включени в публичния регистър на експертите по ЕО и ОВОС на МОСВ, а ОС от експерти, отговарящи на изискванията, заложени в ЗБР. Тези експерти се избират от възложителя.

арх.Калина Митева-Павловa

Брой мнения : 854
Location : Varna
Registration date : 03.12.2007

Вижте профила на потребителя

Върнете се в началото Go down

Re: Голямото недоразумение или голямата лъжа-Екология ОУП

Писане by Sponsored content


Sponsored content


Върнете се в началото Go down

Върнете се в началото


 
Права за този форум:
Не Можете да отговаряте на темите