Правната комисия и ПК „Архитектура” приеха две наредби

Go down

Правната комисия и ПК „Архитектура” приеха две наредби

Писане by арх.Калина Митева-Павловa on Сря 18 Мар 2009, 10:27 pm

Правната комисия и ПК „Архитектура” приеха наредбите съответно за изграждане, стопанисване, контрол и опазване на зелената система на територията на община Варна и за принудителното изпълнение на заповед за поправяне, заздравяване или премахване на строежи или части от тях.

http://vlastta.com/nivo1.php?id1=&id2=&id3=804&table=izlagaha&sluchai=1

На заседанието стана ясно, че създадената работна група към правната комисия е заседавала 4 пъти, като широко представителство са имали и ландшафтните архитекти.

„Тъй като имаше доста случаи на посегателство на зелени площи искахме да чуем и второ мнение на специалисти. Така, че отделно беше вкаран проект за наредба и от ландшафните архитекти, с който ние се съобразихме и компилирахме най-доброто от двата проекта за наредба. Всички препоръки са включени и са съгласувани с представители на администрацията, които ще я прилагат”, каза участникът в работната група Емил Радев от ГЕРБ.

По негови думи, готовият проект е представен на екипа на ОУП, който като цяло е приел представения текст и съответно ще се съобразява с него.

Емил Радев разясни още, че наредбата предвижда картографирането на цялата зелена система на територията на община Варна.
„Завишихме и санкциите 10 пъти, защото 500 лв. за едно отрязано дърво е недостатъчно и няма да има нужния ефект. Предвижда се още във фирмите, които обслужват зелените територии да има задължително ландшафтен архитект. И накрая, не знам защо е пропуснато в тази част за екзотични видове да се включат и финиковите палми”, заяви шеговито съветникът от ГЕРБ.

„Те не са трайно засадени, за това не минават към зелените територии”, каза председателят на архитектурната комисия Владимир Тонев.

На възникналия въпрос от проф.Николай Джагаров как се определя състоянието на дървото, ландшафтният архитект Деница Русева, която присъства на заседанието, разясни, че информацията за качеството на дървото е посочена в картотеката, която описва вида и състоянието. Тя информира, че дърветата в район „Приморски”, който се приема за един от най-озеленените, са 16 000, а във „Владиславово” – едва 1500.

Новопостъпилата в длъжност общинска съветничка от БСП Калояна Димитрова изрази недоволство относно това, че при кандидатстване за изработване на Подробен устройствен план (ПУП) трябва да се представи геодезическо заснемане и експертно становище на наличната в даден имот дървесна растителност, което според нея затруднява инвеститора.

Тя беше подкрепена от Красимир Маринов, който попита:
„Не допринасяме ли така за това „мъчително разрешение”, за което говори кметът, да стане още по-мъчително? Не отиваме ли в едни крайности, като записваме подобни неща?”

Емил Радев отговори, че наредбата „стъпва” на ЗУТ и на други държавни наредби, с което съобразява интересите на инвеститорите.
„Съветвам ви да прочетете цялата наредба, а не да коментирате отделни точки. Искаме само да се картографират дърветата и да няма безконтролно сечене. Така помагаме зеленината да стане повече”, каза още Радев.

„Аз съм противник на този документ и съм изненадан от тази позиция на ГЕРБ. Да дойде БСП и да ми национализира дърветата в къщи разбирам, но ГЕРБ – не”, продължи да спори Красимир Маринов

„Никога не е късно за това”, отговори Валерия Ангелова от БСП.

Маринов предложи съпроводителният документ, в който се посочва, че е необходимо разрешение за отсичане на дърво в частен имот, да отпадне. Стана ясно, обаче, че това условие, така или иначе е заложено в Закона за устройство на територията (ЗУТ).

„Ами, като е заложено, ние защо го вкарваме в тази наредба тогава?”, попита Красимир Маринов.

В крайна сметка съветниците приеха Наредбата, като „въздържал се” гласува Калояна Димитрова, а „против” – Красимир Маринов.


На заседанието присъства и новият главен архитект на общината Петър Йорданов. Запитан от Красимир Узунов дали се нуждае от помощ от страна на съветниците или от пряко засягащите работата му комисии, Йорданов каза, че създаването на централизирана система и място, в което да работят всички архитекти, биха улеснили работата му.

Съветниците приеха и Наредбата за принудително изпълнение на заповед за поправяне, заздравяване или премахване на строежи или части от тях.

В нея се предвижда кметът на града да издаде заповед за постоянно действаща комисия, която при получен сигнал за опасна сграда, в срок от 3 дни да извършва огледи и да съставя констативни протоколи.

Комисията се задължава още да представи окончателен протокол на кмета на община Варна в рамките на един месец от получаване на сигнала.

Според Наредбата собствениците на имота разполагат с 1 месец, за да извършат необходимите промени. Ако този срок не бъде спазен, кметът на общината пристъпва кък действия по принудителното й изпълнение, като извършените разходи за това са за сметка на адресата.

В случай, че собствениците откажат да платят разходите, ще се съставя изпълнителен лист, който да се дава на съдия изпълнител.

„Предлагам да направим списък с 20-30 такива сгради и да подадем сигнал към администрацията да видим как ще действа. Да си свършим ние работата, а не Драганка и Петканка”, обясни Красимир Узунов от ГЛАС

Местните парламентаристи приеха наредбата с допълнението, че се задължава кмета в едномесечен срок от влизането й в сила да определи комисията, до която ще се подават сигнали.
Елена Кирова

арх.Калина Митева-Павловa

Брой мнения : 854
Location : Varna
Registration date : 03.12.2007

Вижте профила на потребителя

Върнете се в началото Go down

Върнете се в началото


 
Права за този форум:
Не Можете да отговаряте на темите