"Гео Щрих" ще прави устройствения план на Бургас

Go down

"Гео Щрих" ще прави устройствения план на Бургас

Писане by арх.Калина Митева-Павловa on Вто 28 Окт 2008, 7:54 pm

http://www.stroitelstvo.info/show.php?storyid=567755

"Гео Щрих" ще прави устройствения план на Бургас
Сред приоритетите в бъдещата разработка са създаването на нови паркове и разширяването на зелените пояси на града

Екипът на варненската фирма "Гео Щрих", която спечели поръчката за Общ устройствен план (ОУП) на Бургас, бе официално представена на 15 октомври на пресконференция. Архитект Владимир Бузев, който е шеф на екипа, обясни, че тепърва имат да извървят един път, а град Бургас е с уникален образ и потенциал.
От "Гео Щрих" обещаха да ползват опита на бургаските архитекти и да работят с фирмата, която ще изработва ОУП на община Бургас. Той е възложен от министерството на регионалното развитие на "Атика 5", но е стопиран заради съдебен спор с фирма "Гевренов и сие", които обжалваха процедурата по възлагането. Планът за Бургас трябва да бъде готов за 152 дни и предвижда бъдещото развитие на града за 50 години напред, като е разчетен за половин милион жители.

Според архитекти срокът за работа е твърде кратък, като се има предвид, че той тече от 7 октомври, когато е сключен договорът с фирмата. За изработването на плана общината ще заплати на фирмата изпълнител 95 хил. лева.
Според идейната концепция на новия ОУП акцентът пада върху туристическия профил на Бургас. Административният център, или т.нар. Сити, няма да се мести, а ще се използват възможностите на проекта "Супер Бургас", който предвижда офисите и банки да се намират в района на сегашния порт.
Сред приоритетите в бъдещия план ще са създаването на нови паркове, като заедно с това ще се разширят зелените пояси на града. Предвижда се създаването на поне четири пристанища - Бургас-център, Сарафово, Крайморие и Ченгене скеле. Бургас ще има свой собствен морски Аквариум подобно на Лисабон например, както и няколко екоцентъра заедно със зоологическа градина, твърдят от "Гео Щрих".
Градът ще порасне с нови жилищни квартали по бреговата ивица и разширяване на съществуващите и преобразуване на промишлените зони в многофункционални пояси. Концепцията цели още създаване на транспортни терминали за обслужване по суша-море и пускане в действие на фериботна връзка Бургас - Сарафово и Бургас - Крайморие с възможности за далечни дестинации. Предлага се обход на населеното място със скоростна градска магистрала І клас, която да свързва всички квартали и урбанизирани територии на града.
От "Гео Щрих" поставят акцент и върху изнасянето на пътния трафик от центъра на града. Спряхме се на фирмата, която предложи най-добрата визия. Общият устройствен план е градоустройствената конституция, най-важният закон, такъв на практика нямаше досега. Това е едно от най-важните неща, които се случват от управлението на администрацията на Бургас, заяви заместник-кметът по строителство Костадин Марков.
Като основен приоритет в ОУП е решаването на комуникационно-транспортните проблеми на Бургас. Друга посока е подчертаване на предпоставките, които градът има, и връзка с морския бряг, ползване на крайбрежната ивица.

арх.Калина Митева-Павловa

Брой мнения : 854
Location : Varna
Registration date : 03.12.2007

Вижте профила на потребителя

Върнете се в началото Go down

Върнете се в началото


 
Permissions in this forum:
Не Можете да отговаряте на темите