Издатини

Go down

Издатини

Писане by venmark on Съб 05 Мар 2011, 6:14 pm

Здравейте колеги!
Поради "техническа грешка" в тахиметричната снимка, която открих при вече готов на идейна фаза (съответно одобрен от инвеститорите) архитектурен проект, се налага да правя "фокуси" с вертикалната планировка. Имайки предвид факта, че във всяка община има различни тълкувания на нормативната уредба Ви моля за коментар на чл. 90 от "НАРЕДБА № 7 ОТ 22 ДЕКЕМВРИ 2003 Г. ЗА ПРАВИЛА И НОРМАТИВИ ЗА УСТРОЙСТВО НА ОТДЕЛНИТЕ ВИДОВЕ ТЕРИТОРИИ И УСТРОЙСТВЕНИ ЗОНИ".

Чл. 90. Еркерите и балконите трябва да са на височина най-малко 3,2 м над нивото на тротоара, когато външната линия на застрояване съвпада с уличната регулационна линия, и най- малко 2,3 м над терена, когато са наддадени в границите на урегулирания поземлен имот.

Това отнася ли се за еркер, който е навътре от странична линия на застрояване, като се има предвид и чл. 86

Чл. 86. Части от сградите, които излизат пред фасадните плоскости, изградени по линиите на застрояване, и над покривната плоскост на сградата, са издатини (еркери, балкони, козирки, капандури, стрехи, корнизи и други архитектурни елементи).

Съответно този еркер, не би трябвало да се разглежда като издатина, тъй като не излиза пред фасадните плоскости, изградени по линиите на застрояване. Проектът ще се разглежда в общ. Варна.

venmark

Брой мнения : 4
Registration date : 04.12.2008

Вижте профила на потребителя

Върнете се в началото Go down

Re: Издатини

Писане by ИВАН ИВАНОВ on Съб 16 Апр 2011, 11:27 am

а какво значи според теб:
"...и най- малко 2,3 м над терена, когато са наддадени в границите на урегулирания поземлен имот."ИВАН ИВАНОВ

Брой мнения : 1
Registration date : 01.11.2010

Вижте профила на потребителя

Върнете се в началото Go down

Re: Издатини

Писане by venmark on Чет 21 Апр 2011, 10:23 am

ИВАН ИВАНОВ написа:а какво значи според теб:
"...и най- малко 2,3 м над терена, когато са наддадени в границите на урегулирания поземлен имот."когато са наддадени пред вътрешна линия на застрояване (между самата линия на застрояване и имотната граница), защото в противен случай според чл. 86 това не е издатина.

venmark

Брой мнения : 4
Registration date : 04.12.2008

Вижте профила на потребителя

Върнете се в началото Go down

Re: Издатини

Писане by Julyan von Emona on Съб 19 Ное 2011, 5:59 pm

venmark за съжаление изразът "в границите на урегулирания поземлен имот." суспендира Вашето разбиране, а именно "когато са наддадени пред вътрешна линия на застрояване (между самата линия на застрояване и имотната граница), защото в противен случай според чл. 86 това не е издатина." Формално текста трябва да се следва в точния му смисъл, а той не оставя никакво място за друго разбиране. Така се получава защото Наредба №7 е треторазряден нормативен пасквил. Има още по фрапиращ пример за това. По начало съгласно ЗНА наредбата е такъв нормативен акт, който да конкретизира вече създаден от закона институт. С наредба не могат да се създават институти освен ако в самия закон не е даден мандат за това. В този аспект си помислете дали в ЗУТ има институт наречен издатини и дали някъде в преходните разпоредби е даден ред и условие за създаване на нови правни институти

Julyan von Emona

Брой мнения : 43
Registration date : 31.01.2009

Вижте профила на потребителя

Върнете се в началото Go down

Re: Издатини

Писане by Sponsored content


Sponsored content


Върнете се в началото Go down

Върнете се в началото


 
Права за този форум:
Не Можете да отговаряте на темите