ПРЗ на кв. „Свети Никола” приет от комисия на ОС

Go down

ПРЗ на кв. „Свети Никола” приет от комисия на ОС

Писане by арх.Калина Митева-Павловa on Чет 27 Май 2010, 10:17 am

В ПК „Архитектура” се заформи битка за уличното осветление на Варна между австрийци и японци
25/05/2010


Час и половина продължи днешното заседание на ПК „Архитектура” към ОбС – Варна, след като съветниците се събираха в продължение на 20 минути.

Като първа точка бе разгледано на предложението на Кмета на Община Варна относно одобряване на План за регулация и застрояване на кв. „Свети Никола”.

Първоначално Красимир Узунов /ПП „Глас”/ поиска да узнае откога е готов планът. След като му бе отговорено, че той е факт от края на миналата година, Узунов се обърна към комисията с думите: „Господа, считате ли, че е необходимо да обясним на главния архитект защо тези неща да трябва да минават бързо?”.

Арх. Петър Йорданов посочи, че още 2002 г. е бил сключен договор за предварителен проект. С влизане в сила на кадастралната карта на район „Приморски” през 2008 г., се пристъпва към изготвяне на окончателния му вариант. Именно него разгледаха съветниците днес.
„Планът е пратен за разглеждане от ОбС на 22 февруари чрез председателя на съвета”, поясни още арх. Йорданов. Председателят на комисията Владимир Тонев заяви, че едва през м.май преписката е внесена в комисията. Така пред медиите бе потвърдена тезата на Красимир Узунов, че бившият председател на ОбС съзнателно е забавял преписки и не ги е внасял в комисиите.

По същество, по точката пръв думата взе Красимир Маринов /ПП „Отечество”/, който поиска да узнае колко имота се засягат с плана за регулация и колко са постъпилите жалби. Отговорено му бе, че имотите са 800, а жалбите – 200.
„От 800 имота, 200 жалби! Мисля, че не е нужно да напомням, че ние тук сме избрани от гражданите на Варна. Не може да не си даваме сметка, че с този план се засягат 200 фамилии”, коментира Маринов.

Оказа се обаче, че 60 на сто от постъпилите възражения се отнасят към попълнените в кадастъра граници. Останалите били във връзка с нежеланието на собствениците да се засягат имотите им за разширение на уличната мрежа.
„Някои от собствениците заявяват, че съществуващият 3-метров път им е достатъчен. Там където е било възможно сме удовлетворили жалбите, по-голямата част обаче са отхвърлени, тъй като технически това не е било възможно”, посочи главният архитект.

След този разговор, съветниците се отделиха в единия край на масата и заразглеждаха предложения им план, като провежданият междувременно разговор стана почти недоловим за присъстващите в залата журналисти.

По едно време само се оказа, че председателят на комисията, Владимир Тонев /Движение „Нашият град”/ е притежател на имот в съответния квартал.
„Давам ви конкретен пример, защото живея там”, чу се да казва той. Очакванията, че комисията ще приеме някакви промени в плана във връзка с това обаче, не се оправдаха.

„Реално погледнато всички имат интерес този план да го има. Аз предлагам да го приемем, ако някой иска да се жали, има си съответните процедури и институции за това”, заяви Тонев, след като се върна на мястото си, като председател на комисията. Подложеното на гласуване предложение бе прието единодушно. Гласуването мина в присъствието на представители на живущите в квартала, които след това изказаха своите благодарности.

арх.Калина Митева-Павловa

Брой мнения : 854
Location : Varna
Registration date : 03.12.2007

Вижте профила на потребителя

Върнете се в началото Go down

Върнете се в началото


 
Права за този форум:
Не Можете да отговаряте на темите