Общо събрание на КАБ - 30.04-01.05 Равда

Go down

Общо събрание на КАБ - 30.04-01.05 Равда

Писане by арх.Калина Митева-Павловa on Пон 03 Май 2010, 4:57 pm

На кратко от събранието:

- Постъпи жалба до Общото събрание по повод лигитимността на Регионална колегия Нова и следователно излъчените от нея делегати. Колегията е с председател арх. Цветан Петров, син на арх. Петров

Според жалбоподателите в закона ЗКАИИП е разписано повече от една колегии в даден регион да се сформират по ред установен с Устава на съответната камара, а колегия Нова е създадена без да има такъв ред в Устава на КАБ. Нарушение на правилата е и създаването й със Заповед на председателя, а не с решение на Общото събрание, тъй като по неустановените въпроси съгласно устава трябва да се произнася Общото събрание.

Арх. Петко Йовчев е издал заповед за допускане на колегия Нова на база положително становище относно законността на това действие от страна на Контролния съвет на КАБ, председателстван от арх. Петров. Той също лично защити тази позиция на Контролния съвет пред Общото събрание.

Общото събрание гласува с мнозинство следните решения: Да не се произнася по жалбата, а тя да бъде изпратена до съда. Да приеме за лигитимни делегатите на РК Нова.

- Приеха се отчетите на Управителния съвет и на комисиите към КАБ. Отчета на Контролния съвет се прие за сведение.

- Проведе се избор на нов състав и председател на Комисията по дисциплинарно производство, поради изтеклия мандат.

Сериозни критики към председателя и състава на Комисията по дисциплинарно производство бяха отправени в доклада на Контролния съвет. Изборът бе таен, голяма част от състава на комисията бе преизбран.

- Дебатираха се нов Професионален кодекс и нов Устав на КАБ. Сериозни критики провокираха текстове и в двата документа. Така до приемане на нов Професионален кодекс и нов Устав на КАБ не се стигна.

- Обяви се създаването на Регионална колегия Супер Нова. Поиска се Общото събрание като орган произнасящ се по всички неуредени в Устава въпроси, какъвто е този със създаването на нови колегии като РК Нова, да се произнесе приема ли новата РК Супер Нова. Председателят на КАБ арх. Йовчев не подложи на гласуване от Общото събрание това искане и определи въпросът да се разгледа след произнасянето на съда по лигитимността на РК Нова.

- Съставиха се две комисии: комисия за изработване на препоръки за закон за архитектурата и комисия по усвояване на евро фондовете.

арх.Калина Митева-Павловa

Брой мнения : 854
Location : Varna
Registration date : 03.12.2007

Вижте профила на потребителя

Върнете се в началото Go down

Върнете се в началото


 
Права за този форум:
Не Можете да отговаряте на темите