октопода ТИМ

Go down

Мистерии

Писане by арх.Калина Митева-Павловa on Съб 06 Мар 2010, 4:29 pm

Красивото лице на доблестта

http://www.aip-bg.org/bulletin/74/08.htm

Мистерии

Как терените по варненската "Алея първа" станаха от публична изключителна държавна собственост в частна държавна собственост? На този въпрос, година след трансформацията, нито една институция не дава смислено обяснение.
Сигналът на варненската организация СОПА за незаконното, според тях, обръщане на публична в частна собственост, след няколко препращания между окръжната и апелативната прокуратура на Варна, в момента е във Върховната касационна прокуратура(ВКП). Там са и сигналите от Комисията за борба срещу корупцията към Народното събрание и от Министерския съвет. От ВКП се очаква да реши коя инстанция е компетентна да се занимае с преписката, тъй като по случая инициатива са проявили и министър от предишното правителство и шеф на агенция – това споделя варненски прокурор. От Софийската съдебна палата пестеливо отговарят, че чакат отговор от една държавна институция, за да изготвят становище.
Областният управител на Варна Данчо Симеонов, който преди време заяви, че според юристите в управата всичко по сделката е законно, сега отказва коментар на трансформацията, позовавайки се на прокурорската преписка. Според Симеонов той няма право да коментира преди прокуратурата да се произнесе. „Дал съм всички материали на полицията, варненската окръжна и апелативна прокуратура, Комисията по корупцията към Народното събрание... Засега дела няма образувани. Но тези „общественици” продължават да ме атакуват, само с тях се занимаваме”, сърди се Данчо Симеонов.

Трудно е да се получи еднозначен отговор от Община Варна, дали има оплаквания на граждани за рекет от страна на проектантската организация ТПО-Варна-ЦППБО.
Ресорният зам.-кмет Венелин Жечев казва, че не е запознат с темата и препраща към арх. Лиляна Куцарова, директор на отдел „Архитектура и градоустройство”. Арх. Куцарова също не знае дали има подобни сигнали на варненци до общината. Община Варна нямала отношение към контактите между гражданите и проектантската организация, а и в договора между общината и ТПО-Варна нямало и намек за такива неща. Арх. Куцарова има смътни спомени, че в общите предложения по градоустройствения план май е срещала някакви такива оплаквания, но не било работа на общината да прави проверки има ли или няма такива действия, затова и проверки не са правени. Тя обаче не бе в състояние да каже чий ангажимент са проверките.

арх.Калина Митева-Павловa

Брой мнения : 854
Location : Varna
Registration date : 03.12.2007

Вижте профила на потребителя

Върнете се в началото Go down

Върнете се в началото


 
Права за този форум:
Не Можете да отговаряте на темите