Алея Първа, действително има данни за извъшено престъпление

Go down

Алея Първа, действително има данни за извъшено престъпление

Писане by арх.Калина Митева-Павловa on Нед 28 Фев 2010, 2:35 pm

От окръжна прокуратура: Има нарушение със сделката по продажба на имоти около "Алея Първа"
Сделката, обаче е извършена в София и случаят е в ръцете на Софийска градска прокуратура


http://moreto.net/novini.php?g=%F5%EE%EB%E4%E8%ED%E3%20%C2%E0%F0%ED%E0

Извършено е нарушение с общински земи в сделката за проекта "Алея Първа" във Варна, съобщи Антоанета Генчева от окръжна прокуратура Варна.

“Холдинг Варна” купи 118 дка в Морската градина срещу 11,7 млн. лв. Сделката стана в разгара на кампанията за последните парламентарни избори. Договорът беше подписан от предишния областен управител на Варна Христо Контров, но сделката разпоредил шефът на Агенцията за инвестиции Стоян Сталев. Още с встъпването си в длъжност новият губернатор на Варна Данчо Симеонов обяви, че ще провери документите.

“Ние вече сме се произнесли по линия на надзора за законността. Направихме проверка на сделката с Алея Първа, където действително има данни за извъшено престъпление.
Тъй като сделката е сключена в София, обаче, сме изпратили всички налични документи и доказателства на Софийска градска прокуратура по компетентост. В момента случаят е в ръцете на Софийската градска прокуратура”, уточни Генчева.

Иван Бедров:
http://ivanbedrov.com/?p=1838
Думите са на зам.-окръжния прокурор на Варна Антоанета Генчева. Това изявление се прокрадва само в една национална медия - в-к “24 часа”.

Министър-председател обаче по тази тема си нямаме. Припомнете си как реагира Бойко Борисов още през есента на тази тема:

арх.Калина Митева-Павловa

Брой мнения : 854
Location : Varna
Registration date : 03.12.2007

Вижте профила на потребителя

Върнете се в началото Go down

Битката продължава

Писане by арх.Калина Митева-Павловa on Пет 16 Апр 2010, 9:38 pm

Битката за Морската градина във Варна продължава

ТИМ с ново "оръжие" срещу гражданските организации - фалшиви плакати и инициативи.

http://svejo.net/story/opinions-and-analizes/683748-bitkata-za-morskata-gradina-vuv-varna-produljava

арх.Калина Митева-Павловa

Брой мнения : 854
Location : Varna
Registration date : 03.12.2007

Вижте профила на потребителя

Върнете се в началото Go down

Може ли да си представите

Писане by арх.Калина Митева-Павловa on Чет 22 Апр 2010, 12:36 pm

Може ли да си представите, че Лондон ще продаде Тауър Бридж, Амстердам своите канали, а Барселона - прочутия си булевард Рамблас?

http://frognews.bg/news_22444/Bitkata_za_Morskata_gradina_vav_Varna_prodaljava/

Един ден отваряте пощенската си кутия и в нея намирате писмо от общината. Господин кметът любезно ви уведомява, че на свое редовно открито заседание общинският съвет е взел решение да модернизира центъра на града за удобство и наслада на гражданите. В плика намирате конкретно описание какво представлява проектът, какво и защо ще бъде променено и се приканвате да присъствате на ден на отворените врати, в който кметът, общинските съветници и архитектите ще отговарят на вашите въпроси. В общината е изложен макет, който показва как ще изглежда центърът на вашия град след промяната. След това започва да тече срок от минимум няколко месеца за обжалване на намеренията на общината, както и за предложения от страна на гражданите и/ или техните сдружения. Екозащитници забелязват, че при предложения проект се налага да бъде отсечено вековно дърво в центъра на града и обжалват. Съдът им дава право и нарежда проектът да бъде променен така, че дървото да бъде съхранено. Същевременно друг гражданин протестира, тъй като новият център предвижда стълби и това ще затрудни придвижването му с инвалидна количка. Съдът задължава архитектурното бюро, спечелило конкурса, да поправи този пропуск и да има специална алея за хора с увреждания. Други граждани и неправителствени организации пък внасят предложения с ценни идеи. Всички те са обсъдени и някои са приети. Макетът остава изложен, но в него се нанасят корекциите. След една година, когато всички страни са постигнали консенсус, на проекта е дадена зелена улица. Започва да тече срокът за изпълнение като междувременно общината периодически информира всички свои граждани за това кои улици и за какъв период ще бъдат временно затворени за движение и се извинява за причиненото неудобство. В точно указания срок работата приключва, новият център е факт за радост на всички. С парите на данъкоплатците е построено нещо наистина смислено и гражданите се гордеят с новия облик на града си.
Звучи ви като откъс от научнофантастична повест ? Не, приблизително това се случи преди две години в холандското градче, където живея (без примера с инвалидната количка, защото тук всеки проект поначало се прави с тази идея - да бъде осигурено придвижването на всички граждани безпроблемно).

Всъщност описаното по-горе е реалността във всички демократични европейски страни.
Не и в България, където властите си мислят, че са на власт, за да си правят каквото им скимне с парите на данъкоплатците. Или за да сключват тихомълком сделки, каквито на тях им е угодно, както им е угодно и с когото им е угодно.

арх.Калина Митева-Павловa

Брой мнения : 854
Location : Varna
Registration date : 03.12.2007

Вижте профила на потребителя

Върнете се в началото Go down

Re: Алея Първа, действително има данни за извъшено престъпление

Писане by арх.Калина Митева-Павловa on Чет 22 Апр 2010, 12:39 pm

Изберете българското

http://www.svobodata.com/page.php?pid=3097&rid=29&archive

А вие лично какво мислите за идеята да се продаде част от Морската градина на частни предприемачи ?

Г-н Бустен:
Моето лично мнение е, че продажбата на "Алея първа" на частни фирми, без значение какви са техните планове, не е добра идея. Един град не продава своите основни активи, не продава символите си.

Може ли да си представите, че Лондон ще продаде Тауър Бридж, Амстердам - своите канали, че Барселона ще продаде прочутия си булевард Рамблас, а София – своите „жълти павета”? Привличането на частни инвестиции и капитал, ако общината не разполага с достатъчно пари е ОК, но това може да се направи перфектно и чрез концесии или чрез публично-частни партньорства.

Що се отнася до борбата на неправителствените организации във Варна за повече прозрачност и за участие на обществеността в изготвянето на градоустройствения план на града, в това число и бъдещото развитие на Морската градина, тези граждански усилия имат не само моите симпатии, но са подкрепени и от българското и европейското законодателство. Правото на участие на обществеността във вземането на решение, правото на протест и оспорването на решенията на властите в съда е един от крайъгълните камъни на това законодателство.

арх.Калина Митева-Павловa

Брой мнения : 854
Location : Varna
Registration date : 03.12.2007

Вижте профила на потребителя

Върнете се в началото Go down

Re: Алея Първа, действително има данни за извъшено престъпление

Писане by Sponsored content


Sponsored content


Върнете се в началото Go down

Върнете се в началото


 
Permissions in this forum:
Не Можете да отговаряте на темите