Най-новите световни арх. проекти

Страница 3 от 4 Previous  1, 2, 3, 4  Next

Go down

„Трите грации” - Дубай

Писане by ArchClan on Чет 15 Яну 2009, 11:52 am

Image Hosting

Image Hosting


Неотдавна в Дубай бе обявен конкурс за най-добър проект на комплекс, разположен на самия бряг на залива,
своеобразна „морска врата” на емиратството.
В конкурса участва и проект на холандското архитектурно бюро NOX, наречен „Трите грации”
(„The three graces’”) – в чест на знаменития алегоричен образ, персонифициращ Радост,
Красота и Очарование, който често е използван в европейската живопис от епохата на Ренесанса.
Трите кули на комплекса представляват единна структура, съединени с пешеходни мостове и единна опорна структура.
Формата на фасадата на кулите наподобява структурата на миниатюрни морски мекотели от рода на планктона.
В комплекса работи единна система за поддържане на вътрешния климат, а също и задължителните оранжерии
и градини по етажите на кулите, както и други елементи на съвременното екологично строителство.
Проектът на комплекса е разработен от главния архитект на бюрото NOX - Ларс Спибрек (Lars Spuybroek).

Проектантите: http://www.noxarch.com/flash_content/flash_content.html

ArchClan

Брой мнения : 177
Location : Varna
Registration date : 16.05.2008

Вижте профила на потребителя http://marhis.com/

Върнете се в началото Go down

Градът Gwanggyo - MVRDV Architects

Писане by ArchClan on Чет 15 Яну 2009, 11:58 am

Image Hosting

Image Hosting

Архитектурното бюро MVRDV са обявени за победители в конкурса за проект на Gwanggyo - 77 000 еко град,
който ще бъде построен на 30 км. на юг от Сеул в Южна Корея.
Градът освен екологичен ще дава и абсолютно всички удобства за своите обитатели.
В него ще има магазини, детски градини, училища, офис сгради и бизнес центрове.
Терасовидната структура на архитектурното решение е обримчена със зелени пояси,
които освен, че ще снабдяват града с чист въздух и ще придават красив външен
вид на сградите ще помагат и за естествената вентилация, ще намалят нуждата
от климатизация и консумацията на вода.
Очаква се градът да бъде готов само след две години, но сроковете най-вероятно
няма да бъдат спазени заради икономическото положение в момента.

Проектантите: http://www.mvrdv.nl/#/latestprojects

ArchClan

Брой мнения : 177
Location : Varna
Registration date : 16.05.2008

Вижте профила на потребителя http://marhis.com/

Върнете се в началото Go down

Пристанището в Антверп

Писане by ArchClan on Чет 29 Яну 2009, 12:43 pm

Заха Хадид

Image Hosting

Image Hosting

Image Hosting

Едно от водещите международни архитектурни студия – студиото на Заха Хадид съвсем наскоро е спечелило конкурса за проект на представителната сграда на пристанище Антверп в гр. Антверп, Белгия.
Изборът е обявен на 13 януари, тази година , на среща на Управителния съвет на пристанище Антверп.
Постройката е на 12 800 кв.м. разгъната площ и се състои от остъклена пристройка над бившата сграда на пожарната, асиметрично подкрепена от три бетонни стълба.
Покрита със стъкло и алуминий, 46- метровата пристройка се издига над града и пристанището.
Сградата трябва да поеме приблизително 500 човека персонал. В обновената съществуваща сграда ще се помещават обществени гишета, офиси и конферентни зали, докато в 5- етажната пристройка ще се помещават аудитории, ресторант, а също и допълнителни офиси и зали.
Новата сграда на пристанището ще заеме мястото на сградата за техническа поддръжка на кей 63.
Концепцията е свободна интерпретация на формата на голям кораб, издигнат над съществуващата сграда на пожарната и подкрепен на три опорни бетонни стълба, като има и стълби и асансьори. Два от подпорните стълба са във вътрешния двор на пожарната, докато третият е разположен близо до външната опорна точка и съдържа панорамен асансьор.
Външните стени са от стъклени триъгълници – някои прозрачни, а някои отражателни
Те не са в една равнина, а са обърнати леко един към друг и създават атрактивно усещане за игра на светлини.
Съществуващата сграда на пожарната, ще се запази от постройки около нея, така че и четирите външни стени ще бъдат напълно запазени. Що се отнася до интериора – всички промени ще се правят след консултации с отдела за културно наследство и паметници на гр. Антверп, за да се определи дали е възможно офисите да се разположат в отворени пространства, частично или изцяло.
Вътрешният двор ще бъде покрит на височината на втория етаж и така ще се изгради затворено интериорно пространство. Така формиралата се централна входна зала ще бъде заета от гишета на различни информационни служби
Изваян, разлят покрив свързва подземните коридори с покрития вътрешен двор. Достъпът до подземния паркинг е съществен израз на цялостната концепция, с кейове за товарене и разтоварване и оборудване за товарене също е там. Паркингът за 300 и повече коли заема един подземен етаж. Пространството така ще бъде проектирано, че да позволява дневната светлина да влиза. Горното ниво формира част от проекта, който ще се поеме след консултация с градските служби, най- вече с оглед „да се запази общия изглед на външните пространства в Хет Айландие”.
Целта на изграждане на представителство на пристанището е да се мине към по-ефективна дейност посредством централизация на администрацията и техническите служби, които сега са разделени между пристанището и кей 63. Новото представителство ще реши и проблема с липсата на достатъчно място в сегашна сграда за склад към кея.
Всичките 500 човека персонал ще могат да се преместят в новата сграда при нейното завършване, което по предварителен план е за 2013 г.
И като допълнение за по- добро приспособяване, новата сграда на пристанището ще спомогне за по- нататъшно разрастване и застрояване на частта от града, известна като Хет Айландие (Het Eilandje).
Най- кратко, което може да специфицира изискванията към постройката е, че тя трябва да символизира пристанището в Антверп като световно пристанище и икономически водач от района на Атверп и от фламандската област. Също така, да отговаря на принципите за устойчивост.
За избора на архитект е обявена открита покана за участие в конкурс чрез Европейския портал за открити поръчки от името на Фламандската национална архитектурна общност.
Процедурата за участието в конкурса е обявена през декември, 2007 г. и повече от 100 архитектурни бюра и проектантски фирми са отговорили с участие. От тях са номинирани 5 предложения и финалния избор на журито и борда на директорите на пристанището е за проекта на Архитектурно студио Заха Хадид, поради два основни аргумента:
Проектът в най- голяма степен запазва старата сграда и нейните достойнства, добавяйки нов обект към мястото;
Бордът на директорите има доверие в такъв екип, като този на Студио Заха Хадид, че ще има възможност да доведе проекта до край с високо качество и резултат, който може да служи като ”витрина” за представителството на пристанището.
Постройката по предварително оценки ще струва 31,5 млн евро с включени всички такси и хонорара на архитектите. Това е за цялата офисна част с разгъната площ от 12 000 кв. м., заедно с паркинг за около 300 коли.
Предстоят още инвестиции за разширението и обновяването на инфраструктурата на пристанището. Различни пристанищни представителства от фламандската общност са в преговори с правителството относно финансирането на основната инфраструктура на пристанището.
Проектът е с много динамична архитектура, а уникалния дизайн и височината от 46 допринасят, така че като резултат новата постройка на представителството на пристанището да стане една емблематична сграда, забележима от много различни посоки.

ArchClan

Брой мнения : 177
Location : Varna
Registration date : 16.05.2008

Вижте профила на потребителя http://marhis.com/

Върнете се в началото Go down

Monterey Bay Shores -Калифорния

Писане by ArchClan on Чет 05 Фев 2009, 1:33 pm

Image Hosting

През този месец в околностите на град Монтерей, щата Калифорния, започва строителството на еко-курорт, който се определя от създателите си като "най-екологично чистия и безопасен в света".
Проектът Monterey Bay Shores ще се появи на мястото на изоставена пясъчна кариера.
85% от 29-те акра, на които се простира кариерата, ще бъдат предназначени за развитието на естествената флора и фауна за региона. Около 6.7 акра ще бъдат за редки видове животни, а 5 акра ще бъдат покрити с тревна настилка, на която ще може да се засадят не само полянки, но и цели градини.
Всички паркоместа ще се намират под земята, а улиците в пределите на курорта ще бъдат покрити със защитна мрежа от неутрално за околната среда вещество.
30% от енергията на курорта ще се осигурява от ветрогенератори и слънчеви батерии.
Прозорците и покривите на всички сгради ще са проектирани по такъв начин, че да се намали консумацията на електроенергия, благодарение на оптимизацията на използването на дневната светлина.
"Дишащи стени" пък ще осигуряват естествена система за биофилтрация, която ще намали намали използването на климатична техника.
Всички сгради в Monterey Bay Shores ще се строят от панели и материали, които могат да се преработват, а водата за поливане ще идва от система за събиране на дъждовна вода.

сайт: http://www.montereybayshores.com/index.html

ArchClan

Брой мнения : 177
Location : Varna
Registration date : 16.05.2008

Вижте профила на потребителя http://marhis.com/

Върнете се в началото Go down

Miyi Tower, Miyi County, China

Писане by ArchClan on Чет 05 Фев 2009, 1:43 pm

Image Hosting

Американската архитектурна компания Studio Shift, и студиото за ландшафтна архитектура SWA Group спечелиха конкурса за проект на развитие на нов район в градчето Мии, в китайската провинция Съчуан, условно наречен New South Town.
Studio Shift разработи необикновена кула, която ще бъде архитектурна доминанта в района, а SWA Group е автор на плана на целия участък, който трябва да се преобрази от скучна пустинна територия в приятен ландшафтен парк.
Сградата на Miyi Tower ще се издига на брега на река Аннинг. Тя е много замърсена и разходките по брега не са удоволствие, но реконструкцията на околността предвижда и очистване на водите.
Самата кула, от основата на която ще тръгва пешеходен мост към източния бряг на Аннинг, ще поставя границата между активно развиващия се северен район, където се строят нови жилища, и селскостопанския район на юг, където е зоната за почивка на гражданите.
Между тях ще се простира нова крайбрежна улица, която ще води към новата сграда.
Miyi Tower трябва да се превърне в място за срещи, културен център, туристическа забележителност и развлекателен комплекс.
Във вътрешността на сградата архитектите са поставили зрителна зала, изложбени помещения и ресторанти.
Централното ядро, в което са поместени асансьорите, ще "пропуска" светлина почти отвсякъде, благодарение на декоративните пластини, с които е "облицована" сградата.
Освен това само половината от етажите ще бъдат остъклени.
Закритите блокове ще се редуват с наблюдателни площадки, които ще изпълняват и ролята на градини, както и място за провеждане на обществени мероприятия.
Тъй като районът има мек климат и голям брой слънчеви дни, създаването на "въздушна" сграда е напълно оправдано, отбелязва електронното издание Мембрана.
Сградата няма плътни стени. Има само леки, почти невидими рами, на които архитектите са поставили множество вертикални пластини, които създават хаотично впечатление, прикривайки етажите – както със стъкла, така и без.
Тези елементи правят лека сянка и в същото време откриват пътя на светлината. А цяла система от светлинни прийоми позволява максимално използване на дневната светлина във вътрешните части на сградата.
Бреговете на реката също ще бъдат променени. Там ще се създаде верига от кристално чисти езера, живописни канали и хълмове, около които ще се вият пешеходни пътеки.
За очистване на речната вода ще се използва съчетание от естествени екосистеми и изкуствени филтри, но повече информация за тези дейности американските компании не разкриват.

Цялата статия: http://www.dezeen.com/2009/01/16/miyi-tower-by-studio-shift/
Проектантите: http://www.studioshift.com/ и http://www.swagroup.com/

ArchClan

Брой мнения : 177
Location : Varna
Registration date : 16.05.2008

Вижте профила на потребителя http://marhis.com/

Върнете се в началото Go down

"Кедърът" на Ливан

Писане by ArchClan on Чет 05 Фев 2009, 1:52 pm

Image Hosting

Предприемачът Noor International Holding (NIH) със седалище в Бейрут обяви, че планира да построи изкуствен остров с формата на кедър край бреговете на Ливан.
След като бъде завършен Кедровият остров на Ливан ще стане най-големият изкуствен остров с формата на дърво в целия свят, отбелязва електронното издание ПрианРу.
В момента проектът се съгласува в Управлението за инвестиционно развитие на Ливан и се очаква да му бъде дадена зелена светлина до края на месец март тази година.
На острова ще има хотели, басейни, търговски центрове и частни имоти, яхтени пристанища, голф-игрища, тенис-кортове, фитнес-клубове, водолазен център, театрални и кино салони, както и водни атракции и забавления за деца.
"Кедърът" ще бъде разделен на зони с имена на градове: Вавилон, Триполи, Саида, Тир, Баалбек, Бейрут,
Очаква се, че той ще бъде построен за 3 до 4 години.

Сайта: http://www.cedarsisland.com/index.php?language=English

ArchClan

Брой мнения : 177
Location : Varna
Registration date : 16.05.2008

Вижте профила на потребителя http://marhis.com/

Върнете се в началото Go down

Dorobanti Tower, Bucharest, Romania

Писане by ArchClan on Чет 05 Фев 2009, 1:55 pm

Zaha Hadid

Image Hosting

Букурещ може да се сдобие с 200-метрова кула, проектирана от известната архитектка Заха Хадид.
Хадид предлага построяването на Dorobanti Tower - сграда, която да се впише в разностилната архитектурна смесица от исторически, комунистически и модерни сгради в румънската столица.
Ако проектът бъде одобрен, новата придобивка на Букурещ ще бъде по-висока с 80 метра от най-високата сграда в града в момента.
Планът предвижда 5-звезден хотел с площ 34 000 кв. м. и апартаменти с обща площ от 35 000 кв. м.
Елипсовидната мрежеста структура е разработена така, че да се превърне в характерна черта в сърцето на града.
Заоблената форма на Dorobanti Tower е в силен контраст с по-острите форми на архитектурата от комунистическо време, които се намират наоколо, отбелязва електронното издание WorldWrchitectureNews.
При направата на извитите външни колони ще се използват цимент и стомана, които ще дадат допълнителна здравина на сградата и ще бъдат огнеупорни.
Въпреки че Хадид малко "изневерява" на характерния си стил с този проект, тя успява да интегрира кулата в заобикалящата среда описана като "изкривен бетонов килим".
Клиентът на проекта - Smartown Investments - ще получи още и търговски площи от 4 600 кв. м. разположени в основата на кулата.
Предвижда се завършването на Dorobanti Tower да приключи през 2013.

Цялата статия: http://www.worldarchitecturenews.com/index.php?fuseaction=wanappln.projectview&upload_id=10974

ArchClan

Брой мнения : 177
Location : Varna
Registration date : 16.05.2008

Вижте профила на потребителя http://marhis.com/

Върнете се в началото Go down

Re: Най-новите световни арх. проекти

Писане by ArchClan on Пет 06 Фев 2009, 11:21 am

Image Hosting

Нюйоркското архитектурно бюро Multiplicities разработи дизайн на жилищна сграда за проект, който ще се намира в китайския регион Вътрешна Монголия.
Триетажната къща с площ 1000 кв. метра има овална форма и се нарича Villa 24, тъй като ще се намира на парцел с номер 24. Тя е построена от черен кирпич, а вътрешността му е облицована с бял кварц.
Празното пространство в централната й част конструктивно напомня традиционната юрта.
Multiplicities се осъществява в рамките на проекта Ordos-100, който предвижда издигането на 100 къщи в участък от китайската пустиня Ордос.
Интересното в случая е, че дизайнът на всяка къща ще бъде разработван от отделно архитектурно бюро, отбелязва електронното издание Dezeen.

Цялата статия: http://www.designboom.com/weblog/cat/9/view/5213/ordos-100-multiplicities.html
Проекта "Оrdos100" в Китай: http://www.ordos100.com/index.htm

ArchClan

Брой мнения : 177
Location : Varna
Registration date : 16.05.2008

Вижте профила на потребителя http://marhis.com/

Върнете се в началото Go down

Re: Най-новите световни арх. проекти

Писане by арх.Калина Митева-Павловa on Съб 07 Фев 2009, 5:02 pm

Тази жилищна сградичка е голям бонбон, много ми хареса Smile (лично мнение)

арх.Калина Митева-Павловa

Брой мнения : 854
Location : Varna
Registration date : 03.12.2007

Вижте профила на потребителя

Върнете се в началото Go down

Въглеродно неутрален комплекс , Каспийско море

Писане by ArchClan on Пон 09 Фев 2009, 12:48 pm

Image Hosting

Датското архитектурно бюро Bjarke Ingels Group (BIG) разработи генерален план на строителството на комплекс за туристически и жилищни имоти на остров Зира в Каспийско море.
Комплексът, който ще е близо до азербайджанската столица Баку, ще представлява сгради, стилизирани от истински планини и ще бъде въглеродно неутрален (с нулеви емисии на въглероден двуокис, б. ред.), съобщават архитектите.
В съобщението се посочва, че мастер-планът включва застрояване на участък с площ един квадратен километър.
Седемте големи сгради ще повтарят очертанията на седемте най-известни върха в Азербайджан. Освен това комплексът ще бъде напълно екологичен и ще използва икономични източници на енергия.
В комплекса ще бъдат построени 300 частни вили, голф игрище, няколко обществени центъра с градини, автоцентър, хеликоптерна площадка, ще бъдат изградени няколко плажа, както и жилищни зони.
Авторите на плана подчертават, че изкуствените планини ще образуват напълно естествен ландшафт, който ще запази функционалното си предназначение.
Архитектурното решение, предложено от датските специалисти, не само пресъздава природния пейзаж, но и създава сходни природни условия на съществуващите в планините.
Остров Зира и съоръженията на него ще бъдат независими от външни енергийни източници, тъй като ще бъдат въведени най-новите технологии за производство на енергия.
Помпи, които ще вземат от водите на Каспийско море, ще отопляват и охлаждат сградите, а слънчеви колектори ще доставят топла вода.
Фотоволтаични панели, разположени стратегически по фасадите и покривите ще генерират електрическа енергия, а в Каспийско море ще бъде разположена вятърна ферма с ветрогетератори.
Питейната вода ще се доставя от система за дестилация, която след рециклиране, заедно с дъждовната вода ще бъде използвана за напояване.

Проекта: http://www.big.dk/projects/zir/zir.html
Проектантие: http://www.big.dk/big.html

ArchClan

Брой мнения : 177
Location : Varna
Registration date : 16.05.2008

Вижте профила на потребителя http://marhis.com/

Върнете се в началото Go down

Museum of Conflict, Libya

Писане by ArchClan on Пон 09 Фев 2009, 12:53 pm

Image Hosting

Архитектурната компания Metropolitan Workshop със седалище в Лондон спечели таен конкурс за проектиране на новия Музей на конфликта в Триполи.
Музеят ще помещава постоянни и специални изложби, показващи уникалната историята на Либия и разкриващи конфликтите, оформяли страната от колониалното владение до независимостта й.
Главната концепция на сградата е вдъхновена от идеята за палатките, използвани от бедуините.
Музеят с площ 15 000 кв. метра ще бъде покрит с леко камуфлажно "платно", което ще му придава динамична, екологична и функционална форма.
Под голямата тента терасовидните зали ще се извиват спираловидно, а зад ъгловатия екстериор ще има както затворени, така и отворени помещения.
Всяка галерия е пригодена към разнообразие на експонатите, включително и по-големи предмети като танкове и самолети, а всяка подова плоча е направена от сглобяем квадратен модул.
Във функционално отношение външната обвивка защитава от слънчевата топлина и регулира температурата като предлага сянка и прави изложбените зали по-комфортни за зрителите дори през горещото лято.
Освен главните зали, в музея ще има и кафене, магазин, зали за молитви, образователен център с библиотека, читални, конферентни зали, административни помещения и складови площи.
Обектът ще бъде разположен западно от центъра на града в рамките на зелен пояс и в близост до важни съществуващи или запланирани обществени сгради.
Помещенията на музея частично ще бъдат "потопени" в земята и ще използват топографията на мястото, за да интегрират сградата към съществуващата среда. Градина с макове пък ще огражда двете страни на главния вход.
Работата трябва да започне преди септември 2009 година и се очаква да приключи в края на 2011.
Марко Нешкович, съдружник в Metropolitan Workshop коментира, че музеят е уникална платформа за представяне на историята на Либия на местно и международно равнище като възпитава бъдещите поколения да съзнават цената на войната.
Според него предизвикателството пред фирмата е било проектирането на подходящ обект, който да предава това послание.
Почерпени са идеи от дюните, пустинните лагери и военните камуфлажни мрежи. "Резултатът е една драматична структура, която назовава истинските неща, като същевременно се вписва в средата, както функционално, така и екологично."

Статия: http://www.worldarchitecturenews.com/index.php?fuseaction=wanappln.projectview&upload_id=10704
Проектантите: http://www.metwork.co.uk/

ArchClan

Брой мнения : 177
Location : Varna
Registration date : 16.05.2008

Вижте профила на потребителя http://marhis.com/

Върнете се в началото Go down

Victoria Transport Interchange, London, United Kingdom

Писане by ArchClan on Пон 09 Фев 2009, 12:57 pm


ArchClan

Брой мнения : 177
Location : Varna
Registration date : 16.05.2008

Вижте профила на потребителя http://marhis.com/

Върнете се в началото Go down

Stavros Niarchos Foundation Cultural Center,Athens,Greece

Писане by ArchClan on Пон 09 Фев 2009, 1:01 pm


ArchClan

Брой мнения : 177
Location : Varna
Registration date : 16.05.2008

Вижте профила на потребителя http://marhis.com/

Върнете се в началото Go down

two major projects in China

Писане by ArchClan on Пон 09 Фев 2009, 1:06 pm


ArchClan

Брой мнения : 177
Location : Varna
Registration date : 16.05.2008

Вижте профила на потребителя http://marhis.com/

Върнете се в началото Go down

Singapore Civic and Culture Center, Singapore, Singapore

Писане by ArchClan on Пон 09 Фев 2009, 1:11 pm


ArchClan

Брой мнения : 177
Location : Varna
Registration date : 16.05.2008

Вижте профила на потребителя http://marhis.com/

Върнете се в началото Go down

Sports Park Stožice, Ljubljana, Slovenia

Писане by ArchClan on Пон 09 Фев 2009, 1:15 pm


ArchClan

Брой мнения : 177
Location : Varna
Registration date : 16.05.2008

Вижте профила на потребителя http://marhis.com/

Върнете се в началото Go down

Heden proposal, Gothenburg, Sweden

Писане by ArchClan on Пон 09 Фев 2009, 1:29 pm


ArchClan

Брой мнения : 177
Location : Varna
Registration date : 16.05.2008

Вижте профила на потребителя http://marhis.com/

Върнете се в началото Go down

Doha Convention Centre and Tower, Doha, Qatar

Писане by ArchClan on Пон 09 Фев 2009, 1:33 pm


ArchClan

Брой мнения : 177
Location : Varna
Registration date : 16.05.2008

Вижте профила на потребителя http://marhis.com/

Върнете се в началото Go down

Shanghai Tower, Shanghai, China Friday 28 Nov 2008

Писане by ArchClan on Вто 10 Фев 2009, 4:48 pm


ArchClan

Брой мнения : 177
Location : Varna
Registration date : 16.05.2008

Вижте профила на потребителя http://marhis.com/

Върнете се в началото Go down

Regium Waterfront - Museum of the Mediterranean, Reggio Cala

Писане by ArchClan on Вто 10 Фев 2009, 4:51 pm


ArchClan

Брой мнения : 177
Location : Varna
Registration date : 16.05.2008

Вижте профила на потребителя http://marhis.com/

Върнете се в началото Go down

Holbaek Harbour masterplan, Holbaek, Denmark

Писане by ArchClan on Вто 10 Фев 2009, 4:58 pm


ArchClan

Брой мнения : 177
Location : Varna
Registration date : 16.05.2008

Вижте профила на потребителя http://marhis.com/

Върнете се в началото Go down

Palais des Congrès,Belgium

Писане by ArchClan on Вто 10 Фев 2009, 6:38 pm


ArchClan

Брой мнения : 177
Location : Varna
Registration date : 16.05.2008

Вижте профила на потребителя http://marhis.com/

Върнете се в началото Go down

Korkeasaari Zoo in Helsinki, Finland

Писане by ArchClan on Сря 25 Фев 2009, 12:30 pm

Image Hosting

Архитектурното студио Beckmann-N’Thépé и ландшафтните дизайнери от TN+ от Франция спечелиха търг за реконструкцията на зоопарка Коркеасаари, разположен на едноименния остров в Хелзинки.
Планира се островът да бъде изолиран от града, а външният вид на реконструираните съоръжения ще повтаря околния ландшафт, е замисълът на архитектите. Усилията ще бъдат съсредоточени в превръщането на парка в по-див и по-тайнствен.
В съответствие с проекта територията на зоологическата градина ще бъде 26.2 хектара. Тя ще се разделя на 4 биологични зони: степи от Централна Азия, Арктика, гори от умерените зони на Азия и централно-азиатски планини. След 30-годишно отсъствие в зоопарка ще бъдат върнати белите мечки.
Най-забележителната част на проекта е входът на зоопарка, който ще представлява стъклен купол, съобщава електронното издание Dezeen.
На острова ще има зимни градини, конферентна зала, съоръжения за нощно наблюдение, приемен офис, магазин за сувенири, технически помещения и ресторант.
В момента зоопаркът, построен преди 120 години, е дом на над 150 вида животни и над 1000 вида растения.

Статия: http://www.dezeen.com/2009/02/23/korkeasaari-zoo-by-beckmann-n%E2%80%99thepe-and-tn/
Проектантите: http://www.b-nt.biz/

ArchClan

Брой мнения : 177
Location : Varna
Registration date : 16.05.2008

Вижте профила на потребителя http://marhis.com/

Върнете се в началото Go down

Statoil Hydro office, Oslo, Norway

Писане by ArchClan on Сря 25 Фев 2009, 12:40 pm


ArchClan

Брой мнения : 177
Location : Varna
Registration date : 16.05.2008

Вижте профила на потребителя http://marhis.com/

Върнете се в началото Go down

Re: Най-новите световни арх. проекти

Писане by Sponsored content


Sponsored content


Върнете се в началото Go down

Страница 3 от 4 Previous  1, 2, 3, 4  Next

Върнете се в началото


 
Права за този форум:
Не Можете да отговаряте на темите