арх. Живко Железов, президент на Ротаракт - Варна

Go down

арх. Живко Железов, президент на Ротаракт - Варна

Писане by арх.Калина Митева-Павловa on Нед 22 Ное 2009, 6:13 pm

Живко Железов, президент на Ротаракт - Варна
Удоволствие е да видиш, че от труда ти има смисъл


http://www.narodnodelo.bg/news.php?news=32866

Живко Железов е на 28 г. По професия е архитект. През тази ротарианска година е избран за президент на варненския клуб Ротаракт, а през миналата е бил вицепрезидент. За първи път научава и посещава клуба, когато е в 11-и клас. По време на студентството прекъсва членството си в Ротаракт, но отново се връща в редиците му. Обича работата в него, тъй като му носи лично удовлетворение.

Цели
За тази ротарианска година варненските младежи обръщат поглед към борбата с рака и ХИВ/СПИН

Честване
Идният уикенд ротарианците се готвят за купон по повод рождения ден на клуба, но в рамките на тържеството организират и благотворителен проект

- Г-н Железов, какво точно представлява Ротаракт и как се селектират членовете му?
- Ротари е световна организация с над 100-годишна история. У нас първият клуб е основан през 30-те години, но дълго време е бил забранен. Ротаракт е младежката организация, в която членуват професионалисти от 18 до 30 г. Варненската структура е основана през 1997 г., а членската й маса наброява 30 души. У нас има 30 младежки клуба, като 7 от тях са в София. Скоро очакваме врати да отвори още един, и то тук, във Варна. Основната цел на клуба е работата по проекти в полза на обществото. Всяка година президентът на Ротари интернешънъл задава тема, която всъщност представлява философията на работата. Тази година темата е „Бъдещето на ротари е във вашите ръце“, а миналата - „Нека да реализираме мечтите си“. Освен това всяка година управлението на клубовете се сменя чрез гласуване, като президентът не може да заема поста повече от 12 месеца. След като бъде одобрен, той си избира борд - вицепрезидент, секретар, ковчежник и церемониал майстор. Идеята на ротационния принцип е всеки член да може да участва в управлението на клуба и чрез поемането на тази отговорност да развива лидерски умения. Работата наподобява грижата за малка фирма.

- Как приемате нови членове, достъпен ли е клубът за всеки?
- За нашия клуб хората могат да научат от свои познати, които да ги доведат, или от уебсайта ни. Достъпът до нашите сбирки е свободен. Всеки заинтересован може да ни посети и дори да участва в работата ни, ако иска. Членовете се приемат чрез гласуване. Те трябва да са посетили четири последователни сбирки, да кандидатстват с мотивационно писмо и автобиография. Щом бъдат одобрени, дължат членска такса, а работата по проектите ни е задължителна.

- Върху какви проекти работите?
- За миналата ротарианска година (от юли до август) сме направили десетина големи проекта. Може би най-широк отзвук получи инициативата „Купи и дари“, която направихме в навечерието на Никулден и Великден. Втория път проектът вече беше национален. Заради големия интерес на два пъти реализирахме и „Защо английският език е важен за мен“. Осъществихме проекта в четири варненски училища и поканихме деца от 8 до 18 г. да напишат есе на зададената тема. Получихме над 1000 есета, написани на български. Селектирахме най-добрите по креативност и познание. Победителите бяха наградени с безплатни курсове по английски език в престижна варненска школа. Междувременно сме боядисали една детска площадка и сме се включили в множество акции за засаждане на дръвчета по инициативата на президента. Трябва да отбележа, че целта на нашите проекти не е само дарителска. Въпросът не е толкова в това да събереш някакви неща и да ги предоставиш на определени социални групи или заведения. Работата е там, че ние се включваме в проектите с доброволния си труд, използвайки професионалните си умения. Това също е финансово измеримо, но смятам, че за членовете ни именно този тип подкрепа носи най-голямо удоволствие. Правени са изследвания, според които ако един професионалист дарява труда си, то той винаги полага повече усилия, отколкото ако изпълнява същата задача в рамките на ежедневните си задължения.

- Върху какви идеи работите в полза на Варна?
- Още от миналата година искаме да направим нещо за популяризиране на алтернативния транспорт в града, какъвто е колоезденето. Нашата идея бе да поставим стоянки за велосипеди в близост до основни обществени сгради. Проучването ни показа, че едно съоръжение за 6 - 8 колелета струва около 300 лв. и бюджетът ни няма да позволи закупуването на повече от две. Затова на среща с представители на Община Варна преценихме, че вероятно ще е по-ценно, ако първо направим проучване на потребностите в тази насока. Чрез анкети ще разберем какъв е колоездачният поток, къде обичат да карат хората, на кои места според тях трябва да се поставят стоянки и какво по принцип трябва да се направи, за да се развие този тип транспорт. Въз основа на нашето изследване общината, а и други организации биха могли да градят следващи по-скъпи проекти.

- Как ще отпразнувате рождения ден на клуба идния уикенд?
- Освен тържество сме намислили и малка инициатива в полза на децата от сиропиталищата. Искаме от нашите гости да ни донесат вместо подаръци книги, които да дарим на домовете за деца. Ще им направим етажерки за книгите и списанията, за да могат да имат достъп до тях по всяко време.

Прочетете повече на: http://www.narodnodelo.bg/news.php?news=32866#ixzz0XbLcYST5
Under Creative Commons License: Attribution

арх.Калина Митева-Павловa

Брой мнения : 854
Location : Varna
Registration date : 03.12.2007

Вижте профила на потребителя

Върнете се в началото Go down

Върнете се в началото


 
Permissions in this forum:
Не Можете да отговаряте на темите