Кмета с ограничени възможности за власт относно ОУП

Go down

Кмета с ограничени възможности за власт относно ОУП

Писане by арх.Калина Митева-Павловa on Пет 30 Окт 2009, 5:28 pm

http://www.pozvanete.bg/news.php?id=61698

"Малко надценявате ролята ми в изготвянето на плана, аз нямам нито властта, нито компетентността да го правя", вдигна рамене кметът. По думите му, планът на Варна се съгласува от 22 инстанции. Той самият, като кмет пък бил възложител дотолкова, колкото да заплати изработката на проекта.

Кметът "прати" в съда бул. "Варна"

Започва ревизия на приети подробни устройствени планове, граждани роптаят срещу отчуждаване на имоти

Кметът Кирил Йорданов посъветва недоволните от проекта за булевард "Варна", залегнал в Общия устройствен план (ОУП), да ходят на съд. Варненци от кварталите "Изгрев", "Виница" и местността Сотира се срещнаха с градоначалника, за да изкажат възраженията си пред него, в качеството му на възложител на изготвянето на ОУП. Гражданите за пореден път възроптаха срещу идеята имотите им да бъдат отчуждени заради изграждането на булеварда. "Малко надценявате ролята ми в изготвянето на плана, аз нямам нито властта, нито компетентността да го правя", вдигна рамене кметът. По думите му, планът на Варна се съгласува от 22 инстанции. Той самият, като кмет пък бил възложител дотолкова, колкото да заплати изработката на проекта. "Това не е план на моя собствен двор", допълни градоначалникът. По думите му, недоволните от булеварда, могат да защитят интересите си в съда. Ако възраженията на хората от Сотира и "Изгрев" не бъдели отбелязани в ОУП, те имали пълното право да защитават имотите си в съда. Там обаче могат да се атакуват единствено подробните устройствени планове, защото след приемането на ОУП и подписването му от министъра на регионалното развитие и благоустройството, той става необжалваем.

Възраженията и становищата за плана на Варна вече са станали 612. Според кмета, въпреки че срокът за подаването им е изтекъл, администрацията ще продължава да ги приема. "Започва инвентаризация на вече приетите подробни устройствени планове и на тези, които тепърва предстои да се одобряват", посочи още градоначалникът. Той уточни, че ще се проверява дали те противоречат на общия план. Същото щяло да се направи и с големите инфраструктурни проекти на общината.

“Създаваме работна група, която да изработи правила за прилагането на ОУП, когато той бъде приет”, каза още градоначалникът. По думите му, експертната група щяла да започне изработването на правилата още сега, за да са готови и да започнат да бъдат прилагани веднага след приемането на плана.

Граждански организации пък поискаха, да има техен представител в Експертния съвет по устройство на териториите, който приема плана.

“По принцип звучи логично да има ваш представител в експертния съвет, но не знам дали е възможно, защото това е експертен орган и в него вземат участие специалисти”, каза от своя страна Кирил Йорданов.

арх.Калина Митева-Павловa

Брой мнения : 854
Location : Varna
Registration date : 03.12.2007

Вижте профила на потребителя

Върнете се в началото Go down

Върнете се в началото


 
Права за този форум:
Не Можете да отговаряте на темите