Проектанти: Общината да назначава строителния надзор

Go down

Проектанти: Общината да назначава строителния надзор

Писане by арх.Калина Митева-Павловa on Съб 24 Окт 2009, 2:19 pm

http://news.varna24.bg/116019.html

Проектанти: Общината да назначава строителния надзор

Общините, а не директно инвеститорите да са възложители на строителния контрол. Зад тази идея застава Камарата на инженерите в инвестиционното проектиране (КИИП). Средствата пак щели да идват от инвеститорите, които ще ги внасят по сметка на общината. Така обаче техническият контрол ще се отчита на местната администрация и няма да се поддава на натиск, смятат от камарата. Строителният надзор също трябва да носи персонална отговорност, а не фирмена както е сега, каза още председателят на КИПП инж. Стефан Кинарев.
В последните години в държавата ни се извършва безконтролно строителство, смята Кинарев. Като пример той посочи множеството допуснати строежи в свлачищните зони на Варна. Липсата на ифраструктура активира свличането на земните маси. За 10 години държавата напълно се дистанцира от дейността на главните архитекти, заяви председателят на КИИП. Той добави, че трябва да има по-сериозни и точни разпоредби, когато се дава разрешение за строеж, свързано с харченето на публични пари. Нужно е най-накрая да се промени системата в България и първо да се изгражда инфраструктура, едва след това да се дава възможност на инвеститорите да строят, както и да се сменя статутът на земята.

Въвеждането в експлоатация на новопостроените сгради да се издава реално максимум до няколко месеца след Акт 15, настояват още от Камарата на инженерите в инвестиционното проектиране. И сега в Закона за устройство на територията е заложено това да става в рамките на 30 дни. Заради редица спънки с прилежащата инфраструктура обаче това на практика не се реализира, обясни председателят на регионалната колегия инж. Румен Иванов. Има сгради, за които по този начин не се плащат местни данъци, подчерта председателят на камарата инж. Стефан Кинарев. Изоставането на инфраструктурата и прибързаното разрешение за проектиране и строеж довеждат до това, че проектите не могат да се довършат.

Според Румен Иванов има голяма опасност да се допуснат грешки при оценката на проектите за Алея Първа. Той се аргументира с това, че на обекта предстои да се направи сериозно инфраструктурно строителство. В комисията, която ще преценява проектите обаче няма нито един инженер, добави Иванов. Там трябва да се правят големи подпорни стени, канализация и водоснабдяване, трафопостове, кабели високо напрежение. Едва тогава могат да се правят всички останали обекти, допълни инженерът.

арх.Калина Митева-Павловa

Брой мнения : 854
Location : Varna
Registration date : 03.12.2007

Вижте профила на потребителя

Върнете се в началото Go down

Re: Проектанти: Общината да назначава строителния надзор

Писане by Julyan von Emona on Чет 28 Яну 2010, 8:08 am

Сигурен съм че дори и в Кирибати няма закон където държавната или общинска администрация "да назначава" юридическо лице (защото надзорната фирма е именно такова). Тя може да сключи с него единствено "тръговски", по смисъла на ТЗ, договор. Атакъв договор по дефиниция е предмет на равнопоставено волеизявление т.е. всяка от странитеможе да каже "ако искам"! Само че тази материя никога не е били даостъпна за ръководството на КИИП. За КАБ не споменавам, просто защото самият аз съм архитект и чувствам неудобство!

Julyan von Emona

Брой мнения : 43
Registration date : 31.01.2009

Вижте профила на потребителя

Върнете се в началото Go down

Върнете се в началото


 
Права за този форум:
Не Можете да отговаряте на темите