За Регионалната схема на Варненски регион

Go down

За Регионалната схема на Варненски регион

Писане by арх.Калина Митева-Павловa on Чет 27 Авг 2009, 9:57 pm

http://www.moreto.net/novini.php?g=%CE%D3%CF%20%C2%E0%F0%ED%E0

Общият устройствен план на Варна, който съвсем скоро ще бъде приет, вероятно ще се наложи да бъде коригиран, пише "Позвънете Новини". Причината е липсата и предстоящото изработване на районна устройствена схема за общините около Варна. Към момента се провежда проучване на това кои територии ще е най-удачно да се включат в схемата. Първоначалните проучвания сочат, че в устройствения план е добре да се включат 5 общини. Това са Варна, Аврен, Белослав, Девня и Аксаково. Не е изключено към схемата да се приобщят и още райони. Според Людмил Икономов, изпълнителен директор на Института за екологична модернизация, изготвянето на устройствената схема може да стане за не повече от 10 месеца.

По негови думи липсата на такава устройствена схема създава сериозни проблеми с плана за развитие на Североизточния район за планиране. Той уточни, че при това положение е трудно да се даде цялостна картина и да се набележат местата за важни инфраструктурни обекти. Като такива той посочи най-подходящите места за изграждане на ветрогенераторни паркове, трасетата на основни транспортни магистрали, сред които и дълго бавената „Черно море”. С утвърждаването на регионална схема ще се създадат условия и за общото управление на езерото. В нея може да се заложи решаването на такива важни въпроси като реагирането при бедствия и аварии, ако такива се случат в някой от големите заводи в региона. Това са задачи, които не могат да се решат самостоятелно от нито една община, посочи Икономов.

Изготвянето на РУС е още по-наложително с оглед слабата съгласовка между общите устройствени планове на общините от региона.

арх.Калина Митева-Павловa

Брой мнения : 854
Location : Varna
Registration date : 03.12.2007

Вижте профила на потребителя

Върнете се в началото Go down

Върнете се в началото


 
Права за този форум:
Не Можете да отговаряте на темите