Холандия поиска предпазна клауза за България

Go down

Холандия поиска предпазна клауза за България

Писане by арх.Калина Митева-Павловa on Сря 17 Юни 2009, 7:01 pm

Холандия поиска предпазна клауза за България

http://dnes.dir.bg/2009/06/17/news4627659.html

17 юни 2009 / Nеws.dir.bg
Холандският министър на европейските въпроси Франс Тимерманс е поискал от еврокомисаря за правосъдието Жак Баро да наложи предпазна клауза едновременно с предстоящото публикуване на докладите за Румъния и България, ако се установи, че напредъкът им е недостатъчен.

Това съобщи румънското издание "Нюзин", като се позова на писмо, подписано от холандския министър, предаде БНР.
В писмо от две страници с дата 30 май министър Тимерманс иска среща с еврокомисар Баро, за да бъде специално проучено влиянието, което ще има прилагането на предпазни клаузи върху сътрудничеството в съдебната област, което вече съществува с България и Румъния.

Холандското правителство е взело решение да продължи да оказва съдействие на двете държави в областта на съдебната реформа и подкрепя препоръката на Европейската комисия механизмът за сътрудничество и оценка да остане да действа докато бъдат изпълнени всички цели, се посочва в писмото. В сравнение с останалите доклади на Европейската комисия, докладът през това лято, чието публикуване изглежда, че ще бъде отложено за септември, се подготвя много по-напрегнато и ще представлява своеобразна равносметка за трите години на членство.

Европейската комисия засега отказва да потвърди дали е получила писмо с искане на България да бъде наложена предпазна клауза. Програма "Хоризонт" съобщи, че разполага с писмото, в който Тимерманс твърди, че досега Холандия е споделяла позицията на ЕК, според която подкрепата е по-ефикасна от санкциите. По думите на министъра обаче, залогът вече е по-голям от практическите съображения и това е доверието в самия ЕС.

Дипломат от постоянното представителство на Холандия в ЕС, който пожела името му да не бъде цитирано, подчерта, че страната му не предлага активиране на предпазна клауза в този момент. Целта е ние да дискутираме проблема с ЕК и да и покажем, че се отнасяме сериозно към него, но засега не предлагаме никакви санкции, увери холандският представител. Страната му щяла да изчака оценката на Комисията дали са необходими предпазни мерки и най-вероятно ще се съобрази с нея, както е правила досега.

арх.Калина Митева-Павловa

Брой мнения : 854
Location : Varna
Registration date : 03.12.2007

Вижте профила на потребителя

Върнете се в началото Go down

Върнете се в началото


 
Права за този форум:
Не Можете да отговаряте на темите