Булевард "Варна" и протеста на собствениците

Go down

Булевард "Варна" и протеста на собствениците

Писане by zornitsa_mihaleva on Вто 12 Май 2009, 5:32 pm

Около 100 души се събраха днес на протест заради заложената в Общия устройствен план /ОУП/ магистрала “Варна”. Недоволните варненци издигнаха плакати “Спрете ограбването на имотите ни чрез ОУП”, “ОУП – Варна – разпродажба на парче” и други. Протестиращите се жалват, че изграждането на магистралния път ще наложи отчуждаването на имотите в местностите Сотира, Изгрев и част от “Възраждане”. Върху земята са изградени множество къщи, които ще трябва да бъдат съборени. Около 700 души ще останат на улицата, заяви протестиращият Васил Йорданов. “Широките улици за бъдат намалени”, недоволстваха други варненци.

Повечето от постройките по трасето обаче са незаконни. От 1982 година не би следвало там да има законни строежи, каза шефът на екипа изготвящ ОУП на Варна арх. Георги Митрев. Изграждането на булевард „Варна” е заложен още в Общия градоустройствен план, приет още преди 27 години. За терените има наложено строително вето и се допуска единствено временни обекти.

От пресцентъра на ТПО – Варна /фирмата изготвяща плана/, съобщиха, че булевардът е залегнал и в настоящия проект на ОУП и се предвижда той да е улица от най-висок клас, с дължина 15 километра в градската си част, с две платна, всяко от които с по три ленти. Той ще „отпуши” движението в северното направление на града и ще изнесе голяма част от трафика от централната част. Булевардът ще обхожда града - като започва от магистрала Черно море – на юг, а на север ще прави връзка с Кичево, Балчик и Дуранкулак. Той ще стане част от главен път І-9, който свързва Румъния с Турция.

Теренът за трасето е подбран след множество анализи, съобразно географските характеристики на града. Направени са подробни инженерно-геоложки проучвания и зоната не е обозначена като свлачищна. Няма дублиране на трасета - булевард „Варна” е І-ви клас градска магистрала, булевард „Васил Левски” е ІІ клас път, а булевард „Христо Смирненски” е път от ІІІ клас.

Изготвена е екологична оценка във връзка със замърсяването на района, според която изграждането на първокласната улица ще го намали значително – ще бъдат елиминирани най-вредните режими на работа на двигателите на превозните средства – изчакването и ниските скорости от порядъка на 10-15 км/ч. при задръстванията.

Разширяването на уличните платна подобрява рязко и вентилацията на района, т.е. намалява концентрацията на приземно ниво на газо- и прахообразните замърсители от двигателите на машините. Шумът се влияе незначително от ширината на уличните платна, но при изграждането на булеварда има възможност за монтиране на обезшумителни конструкции. С разширяването на платната се гарантира и сигурността при движението на превозните средства.

Собствениците на имоти, които попадат в трасето на новия градски булевард, са информирани нееднократно, че не би следвало да изграждат каквито и да било съоръжения и сгради, освен временни обекти. След 1980 г. в зоната, предвидена за булеварда, няма законно построени нови сгради, освен тези по чл. 55 от Закона за устройство на територията – за временни постройки, които се използват за борси. Не би следвало да са издавани разрешения за строеж и в кв. „Изгрев”, тъй като трасето за първокласен път не е отпаднало. Сградите, изградени на мястото на дворните места в бившия кв. „Стойко Пеев”, са били предвидени за панелни жилища и според общинската администрация постройките са незаконни.

От проектанският екип съобщават още, че многократно са провеждани срещи с инициативните комитети на собствениците на имоти в кв. „Изгрев” и местност „Сотира”, на които те са били детайлно запознати с изграждането на булевард „Варна”. На всички въпроси е отговорено изчерпателно, като им е предоставена подробна информация за параметрите на интересуващата ги част от проекта, който е от стратегическо значение за развитието на града ни.

Предвижданията на Общия устройствен план ще бъдат обявени за обществено обсъждане в най-кратки срокове и всички заинтересовани лица ще могат да го коментират, допълват от ТПО – Варна.

http://dnesplus.bg/Society.aspx?f=99&d=279390

zornitsa_mihaleva

Брой мнения : 1
Registration date : 12.05.2009

Вижте профила на потребителя

Върнете се в началото Go down

Кметът пуска новия план на Варна за критики

Писане by арх.Калина Митева-Павловa on Чет 14 Май 2009, 2:37 pm

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=132891

"Преди повече от 5 години сложих началото на тази война срещу анонимните чиновници, които седят с химикалки зад бюрата си и подменят съдбините на града, и няма да се откажа да я водя", отсече Йорданов. Той не пропусна да припомни серията забранителни заповеди за строителство, които е подписал, назначаването на трети главен архитект на Варна и разпуснатия ЕСУТ в края на миналата година.

Йорданов върна лентата и към лишените от права районни архитекти, благодарение на чиито действия общината брояла милиони за обезщетяване на хора, построили в забранени по градоустройствени планове зони, но получили подписи за градежи.

Думите му провокираха остра реакция от страна на Съюза на архитектите, чийто представител арх. Калина Павлова обвини Йорданов в липса на адекватна комуникация както с тях, така и с Камарата на архитектите по проблемите за развитието на града. Поведението на Йорданов край срутената Картофена къща арх. Павлова определи като фарс, а декларациите му за търсене на виновни чиновници и решаване на проблеми чак в третия мандат - за лоша управленска атестация. След острата словесна престрелка кметът се върна към по-кроткия разговор с представителите на протестиращите срещу бул. "Варна".

След 15-и юни пускам за публично обсъждане новия общ устройствен план на града по районите, независимо дали ще са дошли становищата на институциите по него или не. Ако трябва, три пъти ще се обсъжда, но хората трябва да знаят какво е планирано като развитие на града ни.

Това обяви вчера варненският кмет Кирил Йорданов, видимо отегчен и изнервен от поредната си среща с част от 500-те собственици на имоти, които по план попадат в трасето на високоскоростния бул. "Варна".

"Няма причина булевардът да не бъде преместен към Франгенското плато и къщите ни да оцелеят", категорични бяха протестиращите под кметските прозорци вчера сутринта собственици от "Сотира" и "Изгрев". Според тях планираното поглъщане на имотите им от пътя е чиста теория, а на практика големи инвеститори искат да разчистят апетитната територия и да я усвоят. Но не с път, а със свои проекти.

"Проектът за магистрала на това място падна, след като внесохме 87 жалби в съда. Сега залагат магистрала и крият плана, за да не можем да реагираме", недоволстваха собствениците.

"Вие знаете, също както и аз, че сте застроили обществени територии. Наясно сме, че до тази ситуация се е стигнало неправомерно. Но, тъй като след толкова години вече става дума не просто за факти, а за човешки съдби, аз ще ви подкрепя. Защото дали сте прави или не вече няма значение, тъй като житейски вече сте в правото си.". Това обяви вчера кмета на срещата си с протестиращите в 12.00 часа. Той им припомни отчетливо, че са вдигнали къщи на територия, за която притежават разрешителни за временни обекти, със съдействието на различни чиновници.

арх.Калина Митева-Павловa

Брой мнения : 854
Location : Varna
Registration date : 03.12.2007

Вижте профила на потребителя

Върнете се в началото Go down

Видео:

Писане by арх.Калина Митева-Павловa on Чет 14 Май 2009, 9:44 pm


арх.Калина Митева-Павловa

Брой мнения : 854
Location : Varna
Registration date : 03.12.2007

Вижте профила на потребителя

Върнете се в началото Go down

Re: Булевард "Варна" и протеста на собствениците

Писане by Sponsored content


Sponsored content


Върнете се в началото Go down

Върнете се в началото


 
Права за този форум:
Не Можете да отговаряте на темите