В България липсва стратегия за управление на територията

Go down

В България липсва стратегия за управление на територията

Писане by арх.Калина Митева-Павловa on Нед 10 Май 2009, 6:38 pm

http://sg.stroitelstvo.info/show.php?storyid=710966

Преглед на работата на поземлена администрация в България, направен от Икономическата комисия на Европа към ООН, показва, че липсва стратегия за управление на територията. Необходими са генерални структурни промени в административните звена на държавата, които се занимават с поземлена администрация. Това каза за "Строителство Градът" изпълнителният директор на Агенцията по геодезия, картография и кадастър Цветен Боев. Той участва в работна среща по поземлена администрация на страните - членки на Икономическата комисия на Европа към ООН, миналата седмица в София.
Светът разглежда земеделските територии по-глобално, отколкото това става в България. Те са зони за отдих, туризъм, селскостопанско производство, което може да бъде изнасяно, за напояване, отводняване, за оценка на имотите, заплахи от наводнения, инфраструктурна близост до важните крайградски райони, които от своя страна изискват специално управление. Изводът е, че са необходими инвестиции в развитие на селските райони, смятат европейските експерти.
Има застъпване и припокриване на част от дейностите по геодезия в Агенцията по кадастър и в Министерството на отбраната, между работата по "Натура 2000" в Министерството на околната среда и водите и Агенцията по кадастър, стана ясно от проучването на Икономическата комисия на ООН. Препоръката е да се оптимизира държавната и общинската администрация по отношение на регистрацията и използването на земята и да се направи сериозно преразпределение на дейностите по отношение на регистрация, управление, комасация на земята.
Проф. Йоахим Томас от Министерството на околната среда и опазването на територията, селското стопанство на Северен Рейн-Вестфалия в Германия предлага задължителна комасация на земята.
От Русия, Кипър и Хърватия опонираха – в постсоциалистическите страни това е деликатна тема.
Според Анна Георгиева, старши ръководител на проекти в представителството на Световната банка в България, за нашата страна по-подходящ е доброволният принцип. Световната банка предвижда техническа помощ за България по проект за доброволна комасация на земята, каза за в. "Строителство Градът" Анна Георгиева, вече започнаха проучвателните работи по проекта. В момента Международната банка за възстановяване и развитие подкрепя инвестиционен проект за доброволна комасация в Турция.
Цветен Боев е на мнение, че комасацията трябва да мине през комплекс от мерки, сред които определяне на приоритетните за окрупняване територии. Необходима е и политическа намеса на държавата за комасация, не може да се разчита само на доброто желание на собствениците, а на добрите компенсации, смята той.
Самостоятелна агенция да обедини дейностите на поземлените комисии и агенцията по кадастъра, предложи още проф. Йоахим Томас, подкрепен от представителя на Гърция Хриси Потсоу.
Цветен Боев е на мнение, че кадастърът, регистрацията на имотите, регистрацията на документите за собственост, управлението на територии, свързана с бедствия и аварии, е разумно да бъдат събрани на едно място. Затова е необходимо да се изясни коя ще бъде обединяващата институция. Всяка подобна промяна е свързана със законодателни промени, уточни експертът.


Европейската директива INSPIRE изисква хармонизиране на българските закони
Директива на Европейския съюз INSPIRE за създаване на национална среда за обмен на геоданни изисква от страните - членки на Европейския съюз, да синхронизират законодателството си до средата на май. Това стана ясно на работната среща за поземлената администрация. Документът действа от 2008 г. и засяга всички геоданни – кадастър, цифрова информация за природна среда, реки, пътища, полезни изкопаеми, застрояване, население и други. Транспонирането на директивата не задължава страните да приведат географските си данни в цифров вид, но налага всяка страна да създаде условия съществуващите географски данни в цифров вид да бъдат използвани и обменяни между страните. Все още директивата не дава отговор дали това ще става безплатно.
Необходими са нормативни промени
България бързо може да завърши покриването на страната с кадастър до 2013-2014 г., ако се въведат малки промени в Закона за кадастъра и имотния регистър, смята изпълнителният директор на Агенцията по геодезия, картография и кадастър Цветен Боев. Сега 15% от страната е покрита с одобрена кадастрална карта, около 40% - с оцифрени действащи планове за урбанизираната територия. Картата на възстановената собственост е в цифров вид за цялата територия на страната. За да може кадастралните и регулационните планове, по които през последните години почти на се правени промени (отнасят се за малките населени места), да се превърнат в кадастрална карта, е необходимо процедурата да бъде съкратена. Сега тя става с три обявявания в Държавен вестник, което отнема много време.

арх.Калина Митева-Павловa

Брой мнения : 854
Location : Varna
Registration date : 03.12.2007

Вижте профила на потребителя

Върнете се в началото Go down

Върнете се в началото


 
Права за този форум:
Не Можете да отговаряте на темите