ВОТ НА НЕДОВЕРИЕ КЪМ ПРЕДСЕДАТЕЛЯ НА КАБ

Go down

ВОТ НА НЕДОВЕРИЕ КЪМ ПРЕДСЕДАТЕЛЯ НА КАБ

Писане by ArchClan on Съб 02 Май 2009, 10:50 pm

Няма управия........гадно племе сме си и толкова,защо не го махнат тоя КАБ и да се свърши мъката ни!!!
Ако не е тоя ще е друг или група от такива...заради подобни "пумяри" цялата гилдия е с лошо име и се влошава,
"архитект" стана синоним на мошеник,крадец...и др. производни....вече казвам само, че "съм проектант" или "в строителството работя"........ Sad
ДОКОГА В АРХИТЕКТУРАТА ЩЕ ВИЖДАМЕ САМО ЦИФРИ И ИНТЕРЕСИ,ПЕЧАТИ,ТАКСИ,ШУРОБАДЖЕНАЩИНА, КОЙ НА КОГО Е ПОЗНАТ И Т.Н.???
Събирате се пиете ядете на една маса,стискате си рацете и после всеки "...бе той за какъв се мисли..." и
"дай сега да го прецакаме"..."остави го тоя аз ще ти кажа...."


(Цитат от форумът на КАБ)
На провелото се на 29 и 30 април 2009 година в гр. Велико Търново VII Общо събрание на Kамарата на Архитектите в България (КАБ), беше поискана оставката на арх. Петко Йовчев - председател на КАБ. От страх да не загуби поста, той закри заседанието, като не даде възможност да се проведе гласуване. С обвинения към всички свои колеги,че му готвят заговор арх. Йовчев остана неразбран в желанието си да обясни как демокрацията е диктатура на малцинството над мнозинството. Заплашвайки свой колега с дисциплинарно производство заради думите, че е превърнал КАБ в ЕТ "ПЕТКО ЙОВЧЕВ" той неуспешно се помъчи да прекрати критиката от страна на колегията.Обвиненията срещу него бяха за липса на каквато и да е дейност на КАБ в защита на общите интереси,липса на прозрачност при разходване на публичните средства на КАБ, сключване на договори при конфликт на интереси и взимане на еднолични решения от името на КАБ без дискусия в разрез с мнението на мнозинството


Иде ми да вляза на едно такова заседание,
да заключа изходите и .............affraid
(47 симфония по Михаил Калашников на 5 пълнителя!)

ArchClan

Брой мнения : 177
Location : Varna
Registration date : 16.05.2008

Вижте профила на потребителя http://marhis.com/

Върнете се в началото Go down

Моето мнение като присъстващ там

Писане by арх.Калина Митева-Павловa on Вто 05 Май 2009, 2:55 pm

За мен обвиненията срещу арх. Петко Йовчев за липса на каквато и да е дейност на КАБ в защита на общите интереси,липса на прозрачност при разходване на публичните средства на КАБ, сключване на договори при конфликт на интереси и взимане на еднолични решения от името на КАБ без дискусия в разрез с мнението на мнозинството бяха много добре аргументирани и ме накараха да си мисля, че най-сетне активната гражданска и професионална позиция се е пробудила.

Като знам и какво става във Варна с общия устройствен план и бъдещите намерения на ГЕРБ и БСП да оторизират акционерно дружество изхождащо от екипа на ОУП за всички решения за строителство, градоустройство и опазване паметници на арх. в града и как КАБ не прави нищо ! и дори няма свои предсатвител на провеждащите се закрити заседания на ЕСУТ, само това до тук ми е достатъчно да гласувам оставката на председателя на КАБ, но и на всички бъдещи такива ако и те не правят нищо. Хич няма да ме интересува от Варна ли са издигнати от София ли от Бургас ли! Защото и такива приказки се чуха за надцакване между гилдиите в различните градове, че Софиянци искали да властват и т.н.

А на предложенията на колеги за промени в устава за търсене на отговорност арх Йовчев отговаряше цитирам: " А 100 тояги на голо няма ли да предложите?", " А не искате ли да ме вържете и да ми биете шамари, хайде елате и ми вържете ръцете и ми биите шамари."
Предполагам трябва да са стенографирани тези думи, бяха изречени на микрофона !!!


Излишни емоции и нападки бяха проявени от много колеги, но за мен буди недоумение примера, който председателя дава с горните думи ????????????????????????

Той дори напусна залата с вид на обиден и думите: "Хайде елате тука и водете заседанието щом толкова знаете" Той да не бе да си мисли, че никои друг не е в състояние да води заседание???? За мен тази мания за величие от един председател е недопустима. Той трябва винаги да знае, че постът му е временен и служи за постигане на общите цели представляващи непротиворечив сбор на целите на всеки един колега!

Следователно мисля, че когато хората не виждам в председателя потенциал да способства постигнето на целите или се изказват сериозни съмнения за това най-естественото е да се пойска вот на доверие или недоверие или да се издигне друг кандидат. Това възглед за практичност и ефективност, който няма нищо общо с емоции, достойнства и обиди. Това май много хора още не са го разбрали !!!

арх.Калина Митева-Павловa

Брой мнения : 854
Location : Varna
Registration date : 03.12.2007

Вижте профила на потребителя

Върнете се в началото Go down

Коментирани теми и взети решения на ОС КАБ

Писане by арх.Калина Митева-Павловa on Вто 05 Май 2009, 9:01 pm

По-важното:

1. Проведоха се сериозни дебати относно дневния ред. Чрез гласуване се реши да отпаднат дебатите и приемането на нов Устав на КАБ. Той ще се разглежда и приема догодина или на извънредно ОС. Колегиите имат време да коментират предложения по мейл, форуми, facebook или на срещи помежду си през това време. Прибави се точка обсъждане на изменението в Закона за Камарите.

2. Предстваиха се отчети на ръководството, комисията по дисциплинарно производство и контролния съвет. Изказаха се остри критики от страна на общото събрание към ръководството. Открояваха се разхищение на средства чрез поръчка новите печати на фирма на син на член на ръководството за 90 000 лв.-конфликт на интереси. Предоставяне на същата фирма на логото на КАБ което възпрепятсва ползването му от членове на КАБ и изготвяне на техни документи на добри пазарни цени, тъй като фирмата изготвила печатите отказва достъп до логото, а в същото време предлага на членове на КАБ да изготвя тя документите на доста висока цена.

Сериозни бяха упреците за липсата на организирани срещи с колегиите за създаване на единна позиция на КАБ относно промените в закона за камарите. Слабите, почти никакви усилия на КАБ за лобизъм и защита пред парламента интересите на членовете на КАБ. Разгласяване на позиция на КАБ, която не е решена на ОС или с широко одобрение на членовете по колегиите, а дори е в разрез с декларации приети от отделни колегии. Към това се прибавя и отказ на ръководството да лобира пред парламента за отлагане гледането на промените в закона след това ОС на КАБ.

Колеги настояха за търсене на отговорност на ръководството, даване на възможност за излушването им, също и предложения за търсене на отговорност от депутати архитекти по принцип, които с действията си накърняват интересите на гилдията. Предложено бе да им се отнема проектантска правоспособност за определен срок след напускане на парламента. Това предложение не бе поставено на гласуване. Един от първите кандидати, цитиран за да му се търси отговорност бе арх. БОРИСЛАВ ГЕОРГИЕВ ВЛАДИМИРОВ депутат, член на Комисия за местно самоуправление и вносител на промените в закона: http://www.parliament.bg/?page=ns&lng=bg&nsid=3&action=show&did=221

3. Членовете на ръководството, които са участвали в процесите по горните обвинения се отказаха от изслушване. Обяснения представи арх. Йовчев председателя на КАБ. Той представи краткия срок, който е имал между сдобиването с пълния текст на законопроекта и неговото приемане от Народното събрание, въпреки, че е знаел принципно за готвените промени от доста време преди това. Бяха приети отчетите и ръководството се освободи от отговорност. Отчета на контролния съвет събра най-малко гласове в подкрепа.

4. Приеха се промени в Професионалния кодекс на КАБ. Интересен дебат предизвика предложението за забрана на членове на КАБ да участват в конкурси, който КАБ е обявило официално, че неодобрява. Присъствието на много млади колеги което беше много активно си пролича и по тази тема. Млади колеги дадоха предложението това ограничение да отпадне, а вместо това КАБ да обжалва такива конкурси по законов път. Тяхното предложение бе подложено на гласуване, но не бе прието и се прие КАБ да ограничава членовете си чрез професионалния кодекс.

5. Както е по устав всяко ОС решава каква да е таксата за членство в КАБ всяка следваща година. По тази тема имаше също буини дебати и с оглед финансовата криза. Предложенията на арх. Йовчев за повишаване на таксата на 360 лв. или на формирането и като 1,5 минимални заплати не се приеха. Прие се таксата да остане 240 лв. за ПП и съответната 180 лв за ОП.

Прие се неплатилите таксата до края на януари месец автоматично да губят членството си и след това за да го възстановят ще трябва да платят встъпителна вноска от 240 лв. Ако колеги са извън страната продължително или в майчинство редно е да уведомят писмено за да се вземе за тях конкретно облекчително решение.

Не бе прието и предложението за промяна процентното отношение на 50% на 50% за разпределяне на приходите от членски внос, в момета то е колегии - ръководтсво=70%-30%. То остава такова каквото е, като се продължава практиката колегиите да покриват повечето от разходите си сами, като централата поема заплати на счетоводители и т.н.

6. При разискването на бюджета се прие ръководството да състави бюджет при така приетия размер на членски внос, да съкрати комисиите, да намали и оптимизира всички разходи и да планира бюджета без дефицит.

Коментира се и стартиралата с решение на предишното ОС инициатива ръководена от арх. Тилев - Аудиториум. Проектът Аудиториум включва система за наемане, организиране и провеждане на обучения на членове на КАБ за повишаване професионалната квалификация. В бъдеще тези обучения биха носили по точкова система бонуси на колегите участвали в тях. За сега в проекта не са инвестирани средства, а само организация от ангажираните с това колеги. С оглед кризата най-вероятно бюджета няма да може за сега да отдели средства за реално стартиране на този Аудиториум. Изказаха се мнения в това време да се изготви по-точен план с дейностите в този проект и конкретните разходи по подобие на проектите за кандидатстване по евро фондовете.

7. Като последна точка се разгледа проблемът с приетите експресно от народното събрание промени в закона за камарите. Въпреки, че предложението беше тази точка да бъде първа или на по-предна позиция в дневния ред това предложение в началото на заседанието не бе прието и тя остана последна.

Дебата повдигна остри проблеми за организацията и ефективността на КАБ, които нарушиха и добрия тон между колегите, включително и председателя арх. Йовчев. Младите колеги които бяха значителен брои за разлика от други години се изказваха прямо, смело, остро, често дори на границата на доброто възпитание, за което бяха обвинени, но не садържаха нецензурни думи или метафори. Председателя арх. Петко Йовчев и членове на ръководтвото си позволиха метафори като " сто тояги на голо", "бой с шамари и завързани ръце". Председателя също така напусна залата в знак на обида и заседанието временно беше водено от член на ръководството.

В крайна сметка се прие Декларация на КАБ в подкрепа на бъдещо по-добро информиране на колегията и стиковане на време около единна позиция на всички колегии. Осъди се безотговорната неорганизираност, вземането на решения от тесен кръг хора, несъобразяването на държавните структури с професионалните организации като КАБ.

Прие се и актуализация на e-mail адресите на всички членове за използване средствата на интернет за комуникация.

Предложи се тъй като за мажоритарения вот тази година са необходими 2000 подписа за издигане на кандидат, а КАБ наброява около 3000 члена, да се издигне кандидат от КАБ. Това предложение не бе поставено на гласуване.

Арх. Петко Йовчев предложи ОС да избере и оторизира група от колеги която да работи специално по въпросите с изменящото се законодателство като той само ще помага, но няма да участва поради мнението му, че ОС е твърде строго и с променливи мнения от година на година и той не е в състояние да отговори на тези очаквания. Колеги от общото събрание веднага контрираха, че след като той бяга от отговорност е необходимо да се провери има ли вот на доверие той като председател сред колегията.

Така се стигна до вота на доверие в късния следобед на последния ден на събранието. Изнервената обстановка и просроченото време нажежи страстите до край и след нападки комисията по десциплинарно производство бе сезирана от страна на арх Йовчев за упрек към него, че под КАБ на знамето на КАБ не пише ЕТ Петко Йовчев. Председателя арх Петко Йовчев отказа също така да подложи вота на доверие на гласуване, защото не била предвидена такова точка в дневния ред. В това време и залата беше доста уредяла и колегите бяха отпътували вече за родните си места.

В крайна сметка след известно настояване на своето и от двете страни председателя арх Петко Йовчев закри заседанието без да се гласува група която да работи с вота на ОС и без да се подлага на гласуване вота на доверие на председателя.

арх.Калина Митева-Павловa

Брой мнения : 854
Location : Varna
Registration date : 03.12.2007

Вижте профила на потребителя

Върнете се в началото Go down

Re: ВОТ НА НЕДОВЕРИЕ КЪМ ПРЕДСЕДАТЕЛЯ НА КАБ

Писане by Sponsored content


Sponsored content


Върнете се в началото Go down

Върнете се в началото


 
Права за този форум:
Не Можете да отговаряте на темите