Незряща варненка осъди общината

Go down

Незряща варненка осъди общината

Писане by арх.Калина Митева-Павловa on Пон 13 Апр 2009, 6:13 pm

http://www.pozvanete.bg/news.php?id=51209&lpa=1

Обезщетение от 8000 лв. заради проявено дискриминационно отношение ще трябва да плати Варна на Стоянка Мънина8000 лв. за причинени неимуществени вреди ще трябва да изплати община Варна на незрящата варненка Стоянка Мънина. Сумата представлява неизплатени заплати за две години и половина за незаетата от нея длъжност старши експерт в Регионалния информационен център към читалищата във Варна, ведно с лихвите. След продължили три години и половина съдебни битки, Административният съд във Варна преди дни се е произнесъл в полза на варненката, която има две висши образования - икономическо и юридическо, но е напълно сляпа.

През декември 2005 г. Мънина кандидатства за длъжността старши експерт в обявения от община Варна конкурс за Регионалния експертно-консултантски и информационен център - Читалища. След като се запознала с изискванията за длъжността, преценила, че инвалидността й няма да попречи да изпълнява задълженията си и подала документи. Впоследствие била допусната до конкурс. “Комисията по провеждането на конкурса не се интересуваше от моите качества, а единствено от моята инвалидност, като ми задаваше унизителни въпроси”, казва и днес Стоянка Мънина. След седмица жената получила отказ да бъде назначена с мотива, че не е издържала конкурса. Това я подтикнало да сезира Комисията за защита от дискриминация, която направила собствено разследване по случая във Варна. “В проучванията си самата комисия установи, че дори оценките ми в оценъчните карти са коригирани в низходяща посока. Впоследствие разбрах, че са предпочели да назначат човек, който не отговаря на изисквания за длъжността. Когато кандидатствах за това място, исках да покажа, че хората с увреждания могат да заемат своето достойно място в живота вместо да стоят между четирите стени на дома си и да разчитат на помощи”, казва Мънина.

Съдът е установил, че е извършено нарушение на правата на Мънина по Закона за защита от дискриминация. Главният секретар на общината Михаил Куликов и председателят на комисията Енчо Чакъров е трябвало да осигурят експерт в сферата на интеграцията, заради специфичните потребности на варненката, като кандидат за това място. Община Варна може да обжалва решението пред Върховния административен съд в 14-дневен срок.


Силвия Пенева

арх.Калина Митева-Павловa

Брой мнения : 854
Location : Varna
Registration date : 03.12.2007

Вижте профила на потребителя

Върнете се в началото Go down

Върнете се в началото


 
Права за този форум:
Не Можете да отговаряте на темите