Обновяването на територии повишава развитието на целия град

Go down

Обновяването на територии повишава развитието на целия град

Писане by арх.Калина Митева-Павловa on Вто 07 Апр 2009, 8:12 pm

http://sg.stroitelstvo.info/show.php?storyid=700103

Необходими са мащабна инициатива на местна и държавна власт, законодателни промени и финансови стимули

През 80-те и началото на 90-те години на XX в. икономическият контекст, при който се разгръщат процесите по градско обновяване, се свързва с рецесия на националната икономика в Ирландия. Периодът се отличава с високи нива на безработица, емиграция и градски упадък. Степента на сериозност на проблемите и политическите събития в страната през 80-те налагат правителството да вземе мерки, които да спомогнат за икономическото ревитализиране на градовете, т.е. обновяването на вътрешните градски територии се превръща в политически приоритет.

Законодателна и институционална осигуреност
Със Закона за градско обновяване (Urban Renewal Act) и Закона за финансите, приети през 1986 г., се създават редица предпоставки и финансови стимули, посредством които да се подкрепи процесът на икономическа регенерация и създаването на работни места. Обуславя се законовата основа за въвеждане на по-интегриран подход на планиране, което на този етап се явява изключително трудно поради ограничените финансови и административни ресурси.
Емблематични проекти за този период са обновяването на Custom House Docks и Temple Bar. Проектът за регенерация на Custom House Docks, с който бива създаден Международен център за финансови услуги, е крайгълен камък за съвременното обновяване на Дъблин и пристанищната му зона. Той се отчита като особено успешен, утвърждавайки Дъблин като финансов център, създавайки няколко хиляди работни места и комплексна функционална градска среда.
През периода между 2000 и 2004 г. Ирландия регистрира ръст в националната икономика, заемайки една от най-силните позиции в Северозападна Европа. Паралелно с развитието на икономиката продължават да се развиват и процесите по градско обновяване. Централно място в идеологическата рамка на обновяването заема управлението на процесите, ориентирано към устойчив резултат.
След 1997 г. се създават специализирани законови актове и ръководни принципи за градско обновяване (Urban Renewal Guidelines, 1998). Регенерирането на териториите се обезпечава с въвеждането на интегрирани планове (Integrated Area Plans). Това са планове с висока степен на подробност и широка тематичност - от дефиниране на устойчиви форми на земеползване и подобряване на околната среда до управление на транспорта и градски дизайн. През 1997 г. съгласно приет специален закон се създава Агенция за развитие на Дъблин Докландс - територията от 520 ха на двата бряга на река Лифий, заемана в миналото от пристанищните докове, разположена източно от центъра на града, в непосредствена връзка с него. Агенцията има за задача да направлява процеса на физическа, социална и икономическа трансформация на Източен Дъблин за период от 15 години (1997 - 2012). Агенцията е органът, който изготвя общия план за развитие на цялата територия, както и специализирани схеми и подробни планове (S25 Planning Schemes) за части нея, определени с министерска заповед.
Обновяването на Дъблин Докландс е мащабна инициатива на ирландското правителство и местната власт. Проектът е от национално значение и се ползва от силна административна, нормативна и финансова подкрепа. Изпълнението му е в период, в който ирландската икономика има силна международна позиция и обновяването на съответната територията е от необходимост за развитието както на Дъблин и региона, така и в национален мащаб.
Стратегическата ориентация на проекта по обновяване на територията повлиява визията за развитие на територията и предопределя някои основни насоки за това развитие, свързани с:
- изграждане на мултифункционална и качествена пространствена среда, която да генерира нова икономическа и социална активност, бивайки едновременно атрактивна за международния бизнес, подкрепяща развитието на науката и услугите и привличаща нови посетители и обитатели
- инвестиции в социални и културни програми, които да подобрят условията на живот на местната общност, създавайки социален капацитет и гарантирайки по-висока устойчивост на проекта.

Белфаст Лагансайд
Значима тежест на процесите по обновяване на Лагансайд придават Стратегията за развитие и Планът за развитие на столичния регион Белфаст, в които се посочва, че решаването на проблемите на съответната територия играе значима роля в изграждане на имиджа на града като значим меджународен център и портал (gateway).
Територията обхваща двата бряга на река Лаган и първоначалната й площ е около 140 ха, като по-късно към нея се добавя и Cathedral Quarter и достига 200 ха. В непосредствена близост са разположени централната градска част на Белфаст, пристанището и летището, което подчертава значимостта на зоната, обект на конверсия за градското развитие.
Мисията за развитие на Лагансайд се изразява в това да се допринесе за ревитализацията на територията, да се изгради атрактивно, достъпно и устойчиво място, разпознато като провеждащо възможности и имащо принос за развитието на Белфаст и Северна Ирландия.

Визията за конверсия на територията включва:
- интегриране на кварталите, обект на обновяване, около река Лаган и свързането им с градския център
- фокусиране върху приноса от обновяването върху социалния и икономически живот на града и региона
- създаване на среда, в която има добри условия за живот на местната общност и отделните личности се чувстват интегрирани, равни, признати и приети в културното си различие
- създаване на световно признат пример за обновяване на крайбрежни зони.
Като цяло производствени и пристанищни територии променят своето предназначение в полза на смесени многофункционални зони, обединяващи обществени, жилищни и рекреационни дейности.
Инициативата по обновяване на Лагансайд определя приноса на територията за създаване на имиджа на град Белфаст като столица на културата и събитията, както и в подчертаването й като важен пристанищен и разпределителен център в европейския северозапад. Това, което отличава тази инициатива, е възможността да се възобнови връзката между пространствата, натоварвайки ги с ново значение за местните хора и посетителите на територията.

арх.Калина Митева-Павловa

Брой мнения : 854
Location : Varna
Registration date : 03.12.2007

Вижте профила на потребителя

Върнете се в началото Go down

Re: Обновяването на територии повишава развитието на целия град

Писане by ina_dineva on Сря 08 Апр 2009, 4:34 pm

Интересна публикация за обновяването на градовете особено в моменти на икономическа криза:

http://whata.org/blog/krizata-kato-utopia

ina_dineva

Брой мнения : 23
Location : Варна
Age : 34
Registration date : 05.03.2009

Вижте профила на потребителя http://provocad.com

Върнете се в началото Go down

Върнете се в началото


 
Права за този форум:
Не Можете да отговаряте на темите