Строежи в Златни пясъци бавят плана на Варна

Go down

Строежи в Златни пясъци бавят плана на Варна

Писане by арх.Калина Митева-Павловa on Сря 01 Апр 2009, 9:06 pm

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=22261

Бъдещото изграждане на нов водопровод, водоем, помпена станция, транспортен възел, новата пречиствателна станция и още няколко инфраструктурни обекта бавят новия Общ устройствен план на Варна на бюрото на министър Джевдет Чакъров.
Това научи "24 часа" от шефа на герберите в градския парламент Емил Радев. Юристът обясни, че новият ОУП е в процедура на извършване на задължителна екологична оценка по реда на глава шеста от Закона за опазване на околната среда и тя не е приключила.

"Във връзка с това е приложима разпоредбата на чл.14, ал.3 от Преходните и заключителните разпоредби на Закона за изменение и допълнение на Закона за биологичното разнообразие(ЗБР),т.е. ОУП подлежи и на процедура по оценка за съвместимостта на плана с предмета и целите на опазване на защитените зони. Компетентен орган за извършване на на преценка за вероятната степен на отрицателно въздействие на ОУП върху защитените зони е Министерство на околната среда и водите(МОСВ). Към настоящия момент по тяхна препоръка се извършва оценка за съвместимост на предвидените в ОУП обекти, попадащи на територията на Природен парк "Златни пясъци". След изготвянето на тази оценка за съвместимост следва да се приеме и задължителна екологична оценка на плана. След завършването на тези процедури считам, че не съществуват обективни пречки за извършване на обществените обсъждания и финализиране на процедурата по окончателното одобрение на ОУП, прогнозира Радев.


Месец преди старта на новия туристически сезон курортът "Златни пясъци" би трябвало да е под пара за първите туристи. Още повече, че в годината на финансова криза курортът трябва да се надпреварва за летовници с екзотични дестинации. Да, ама не. Курортът все още спи зимния си сън, потънал в строителни отпадъци, боклуци, листа и паднали клони по алеите. Тук-таме само се забелязва ентусиазъм и тече подготовка за новия сезон.

Грозна картинка от пръст и строителни отпадъци се открива на първа линия. Там преди се издигаше величественият, не само по време на соца, но и в първите демократични години хотел ДМорско окоФ. Сега от него не е останало почти нищо. Той беше съборен миналата година, за да бъде вдигнат наново. Обещанията бяха, че още този сезон хотелът отново ще приема туристи. Това обаче явно няма да се случи. Малко по-надолу обаче подготовката за лято 2009 в хотел ДИберостарФ вече е започнала. Работници от сутринта боядисваха фасадата на хотела.

На яхтеното пристанище двама мъже пък миеха амфитеатъра. В повечето хотели обаче вероятно чистенето ще започне в първите дни на април. Меката мебел във фоайето на хотел ДБерлинФ все още стои покрита с чаршафи. В ДМетрополФ пък от прозорците се виждат струпани десетки нови матраци. Като цяло личи, че част от временните търговски обекти този сезон ще са по-малко, тъй като има доста съборени. Плажните заведения все още стоят зазимени, работи се само по новите. Освен тях зазимени още са и палмите, които стоят в найлонови капсули, за да не измръзнат. За сметка на тях пък засаждането на цветя по алеите вече е започнало. Някои търговци вече стягат масите и павилионите си за новия сезон.

Първа линия на курорта изглежда сравнително добре, с изключение на района на бившия хотел "Морско око". В истинска строителна площадка обаче се е превърнала втората линия на курорта. Там кипи сериозен труд, тъй като от първи май строителството ще бъде забранено. Строят се не само хотели, но и заведения. На финалната права е чисто нов хотел, който е на поне пет етажа, срещу хотел "Алегра". До него работниците вдигат масивна каменна ограда на прясно завършено заведение. Срещу култовата дискотека ДБонкерсФ обаче се открива неприятна гледка от развалини, строителни отпадъци и чували, които да се надяваме, няма да бъдат част от забележителностите в курорта през новия сезон.

арх.Калина Митева-Павловa

Брой мнения : 854
Location : Varna
Registration date : 03.12.2007

Вижте профила на потребителя

Върнете се в началото Go down

Върнете се в началото


 
Права за този форум:
Не Можете да отговаряте на темите