Софийска община възлага ПРЗ за разширяване на територията

Go down

Софийска община възлага ПРЗ за разширяване на територията

Писане by арх.Калина Митева-Павловa on Пон 30 Мар 2009, 3:41 pm

Разработват структурни схеми за неусвоени територии в София

Продължава актуализация на плановете на жилищните комплекси

http://sg.stroitelstvo.info/show.php?storyid=697342Предстои разработването на структурни схеми като специализирани проучвания за територии в градския и околоградския район. За териториите с общоградско значение ще бъдат актуализирани плановете за регулация и застрояване. Това предвижда годишният план на столичната дирекция "Архитектура и градоустройство" в частта устройствено планиране и проектиране. Целта на приоритетните разработки, които са включени в програмата с нови обекти за тази година, е да се осигури провеждането на инженерната и техническата инфраструктура.

Структурни схеми ще бъдат разработвани за територии, които са предвидени за разширение и за далекоперспективно развитие. Това ще бъде направено за части на районите Банкя, Нови Искър, Кремиковци, каза пред вестник "Строителство Градът" арх. Малина Добрева, началник-отдел "Териториално планиране" в дирекция "Архитектура и градоустройство".
Всички проекти ще се възлагат чрез търг по реда Закона за обществените поръчки и по Наредбата за малки обществени поръчки, посочи също арх. Малина Добрева.
На базата на структурните схеми ще могат да се разработят планове за улична регулация и инженерна инфраструктура. Това ще даде впоследствие възможност при наличие на частна инициатива да се направят планове за регулация и застрояване за отделни имоти. Същевременно по този начин ще се осигури благоустрояване, което е общински ангажимент.

За Банкя се предвижда да бъдат изготвени и планове за регулация и застрояване за местностите Бански рид, Бобош, стопански двор "Вердикал".
Прието е за територии, на които ще се прави първа регулация, да се изработват планове по чл. 16 от Закона за устройство на територията
казаха от дирекция "Архитектура и градоустройство".
С прилагане на този принцип (чл. 16 от ЗУТ) ще бъде разработен и план за регулация и застрояване на местността Горубляне – втора и трета част. Разширението на източния столичен квартал е предвидено още с 47-мо постановление на Министерския съвет от 1986 г., в което се осигуряваха територии за развитие на жилищните комплекси, предимно за жилищно строителство. Досега на територията частично е започнало строителство. Същевременно при реституцията са върнати имоти на собственици. Тези имоти са с неправилни форми, а регулационните планове, които са в сила, са много стари (от края на 80-те години на миналия век) и все още не са приложени. Затова е правилно да се разработи нов регулационен и застроителен план, в който да бъде проведена улична мрежа и правилна форма на имотите.
Заедно с разработения нов подробен устройствен план за петте части на жилищен комплекс "Младост", който е в процедура, почти цялата територия на района ще бъде с актуализиран план. В процес на разработване е и проект (ПРЗ) за комплекс на БАН в жилищен комплекс "Младост", който предстои да се разгледа от общински експертен съвет по устройство на територията (ОЕСУТ).
Усвояването на нови територии, заложено по действащия общ устройствен план на София. Такова е например разширението на Горна Баня в северозападна посока, което е планирано също с 47-мо министерско постановление. Предвидено е територията да бъде предимно за жилищни нужди. Според действащия общ устройствен план зоната е жилищна, с малкоетажно застрояване (Жм1 и Жм2).
Планът ще бъде разработен по смисъла на чл. 16 от ЗУТ, според който от всеки имот се отнемат до 25% за изграждане на публична инфраструктура – пътища, канализация, водоснабдяване.
По чл. 16 от ЗУТ ще се разработи и план за разширение на квартал Суходол в територията между квартала и Сухото езеро.

Проблемите
Един от най-болезнените случаи за територията на София, произтичащ от липсата на цялостни планове за регулация и застрояване, е свързан с Панчарево. Допуснати са частични планове за отделни имоти и при изграждане на уличната мрежа се налага да се извършва отчуждаване.
В района на долната лифтова станция има дори построени сгради, които остават без достъп до улица. Пътят, по който са минавали, се оказва, че е част от друг имот. Предстои спешно да се възложи комуникационен проект и на базата на него да се направи план за улична регулация, каза арх. Малина Добрева.
За няколко територии на бивши научно-производствени зони (НПЗ) също ще се извършат актуализации на плановете за регулация и застрояване. Това са части от НПЗ "Илиянци", "Военна рампа", "Средец", "Хаджи Димитър". Действащите планове са отпреди 30 години, затова се нуждаят от актуализация. Териториите, които са включени, трябва да имат изменение на регулацията заради предвиждани промени в уличната мрежа.
Предвижда се актуализация и на подробни устройствени планове за жилищни комплекси като "Иван Вазов", "Хаджи Димитър", "Красно село - плавателен канал". Миналата година бяха разработени и в момента са в различен етап на процедурата по одобряване актуализации на комплексите "Дианабад", "Изток", "Младост", "Дружба", "Обеля", "Студентски град".

Подробни транспортно-комуникационни проекти
Ще бъдат възложени и подробни транспортно-комуникационни проекти. Това се предвижда за всички обекти от главната улична мрежа, където е настъпила промяна в резултат на изменението на общия устройствен план. Ще се прави и план за улична регулация. Включени са локални платна на бул. "Цариградско шосе", Симеоновско шосе, от околовръстния път до центъра на квартал Симеоново.
За две паркови територии ще се правят планове за регулация: лесопарковата част на Западен парк и княжевската борова гора.
Предвиждат се проекти за гробищни паркове – Бистрица, Казичене - Лозен, Балша и други.

При усвояване на нови територии с цел удовлетворяване на нуждите от развитие на града и същевременно избягване на стихийно градско развитие е важно да се предвидят терени за публична инфраструктура. Да бъдат осигурени както достъпът до отделните имоти, така и връзките с градската територия. Затова в устройственото планиране е важно възлагането на проекти за цялостни територии, а не за отделни имоти. Какви са приоритетните градоустройствени планове, кои са териториите, обект на разработване, за Столична община? Какви нови планове за регулация ще бъдат обект на годишната задача за устройствено планиране в София?

арх.Калина Митева-Павловa

Брой мнения : 854
Location : Varna
Registration date : 03.12.2007

Вижте профила на потребителя

Върнете се в началото Go down

ИМАЛО И ЗДРАВО МИСЛЕЩИ ХОРА В НЯКОИ ОБЩИНИ

Писане by арх.Калина Митева-Павловa on Пон 30 Мар 2009, 3:44 pm

ИМАЛО И ЗДРАВО МИСЛЕЩИ ХОРА В НЯКОИ ОБЩИНИ, но не във Варна,

"Всички проекти ще се възлагат чрез търг по реда Закона за обществените поръчки и по Наредбата за малки обществени поръчки, посочи също арх. Малина Добрева.
На базата на структурните схеми ще могат да се разработят планове за улична регулация и инженерна инфраструктура. Това ще даде впоследствие възможност при наличие на частна инициатива да се направят планове за регулация и застрояване за отделни имоти. Същевременно по този начин ще се осигури благоустрояване, което е общински ангажимент."

арх.Калина Митева-Павловa

Брой мнения : 854
Location : Varna
Registration date : 03.12.2007

Вижте профила на потребителя

Върнете се в началото Go down

Върнете се в началото


 
Права за този форум:
Не Можете да отговаряте на темите