Предложения за РЕФОРМИ на Кирил Йорданов и неговия екип

Go down

Предложения за РЕФОРМИ на Кирил Йорданов и неговия екип

Писане by арх.Калина Митева-Павловa on Чет 26 Мар 2009, 5:08 pm

http://news.vestnik24.com/newsbg/news_723869.html?news=1&mode=new

Кирил Йорданов: Институтът за паметници на културата е излишен

Националният институт за паметници на културата е една архаична структура, която не може да обгрижва хилядите паметници в страната и всъщност създава повече бюрократични трудности, отколкото да помага за опазването им.

Около това становище се обединиха днес кметът на Варна Кирил Йорданов и експерти от неговата администрация на нарочна пресконференция, посветена тъкмо на опазването и съхраняването на културно-историческото наследство и най-вече опита на Барселона в тази насока, предаде кореспондентът на БГНЕС във Варна. Такъв институт няма в Барселона и въобще в Испания, посочи зам.-кметът по правните въпроси Антон Жожев, подписал споразумение за сътрудничество между Варна и каталунския град. Такава структура няма и в Германия, добави кметът Йорданов. Както пролича от изказването на Жожев, една от причините за събарянето на Картофената къща във Варна е, че умишлено или неумишлено, но Институтът за паметниците на културата не отговорил в срок на собствениците на сградата, макар и преди това от там вече да били изпратили две отрицателни становища. Във Варна, а и в цялата страна балансът между обществен и частен интерес е нарушен, необходима е нова законодателна база, която да отговяра на съвременните потребности, заяви Антон Жожев, като спомена, че има намерение да направи някои законодателни предложения. Кметът Кирил Йорданов за пореден път подчерта, че ще направи всичко, за да намери способите да се спре „ранно-феодалното застрояване на града”, както и че не може да се допуска повече анонимните чиновници да влияят на издаването на строителни разрешения и когато бъдат уличени в злоупотреби и некомпетентност, да имат наглостта да тръгват по медии и съдилища. Една от основните идеи на варненския кмет е да се създаде звено за стратегически проучвания по урбанизацията на Варна по подобие на агенцията по урбанизъм в Барселона, като се стъпва на проекта за ОУП и впоследствие приетия ОУП. На първо време, благодарение на вече подписаното споразумение за сътрудничество с акционерното дружество Barcelona Regional, се очаква испански специалисти да посетят морската столица и да изкажат мнение по подготвяния ОУП на Варна. Освен това от Барселона щели да предоставят на варненските си колеги техния общински план за енергийна ефективност./БГНЕС

арх.Калина Митева-Павловa

Брой мнения : 854
Location : Varna
Registration date : 03.12.2007

Вижте профила на потребителя

Върнете се в началото Go down

Още по темата

Писане by арх.Калина Митева-Павловa on Чет 26 Мар 2009, 5:28 pm

Тъй като бях на пресконференцията мога да споделя още информация:

Кметът наблегна на желанието си за децентрализация спрямо националното ниво на управление, като се обяви за разтурване на НИПК и създаване на Общинска служба за цялостно градоустройствено динамично поддържане на плана с планове и проучвания по образец на Barcelona Regional.

Арх. Жечев к Кметът разясниха, че Barcelona Regionalе е акционерно дружество с председател Кмета. Акционери били с 15-25% Община Барселона, а останалите акционери били регионите.
Запитан за това как ще се регламентира участие на неправителствени организации,за което участие настоява Европейслкия съюз чрез много доклади и съвместни проекти за повишаване на административния капацитет, арх. Жечев каза, че неговото мнение било, че не бива да участват такива организации - много се разводнявала работата.

От друга страна Кметът и екипа му се обявиха за централизация на управлението спрямо районите на Варна и потвърдиха желанието си да отнемат техните правомощия.

Запитани като основа на това дружество за градоустройствено управление на Варна, ще служи ли екипа на ОУП Варна, арх. Жечев и Кирил Йорданов изказаха категорично мнение, че ОУП ще се ползва като основа, но екипът няма да е от същите хора, които са в него сега.

Отправен беше въпрос относно резултати от разследване по въпроса за конфликт на интереси на арх. Куцарова. Кирил Йорданов и Антон Жожев разясниха, че със Заповед на Кмета е назначена и функционира комисия по сигнали за конфликт на интереси, която може и да се самосезира. Тази комисия до сега е разгледала един сигнал по повод архитект член на ЕСУТ.
Очаква се тази комисия да излезе и с резултат по отношение арх. Куцарова, естествено след като тя се върне от отпуск.

арх.Калина Митева-Павловa

Брой мнения : 854
Location : Varna
Registration date : 03.12.2007

Вижте профила на потребителя

Върнете се в началото Go down

Разгледан от комисията сигнал

Писане by арх.Калина Митева-Павловa on Чет 26 Мар 2009, 5:34 pm

Предполага, че споменатия сигнал, който е бил рагладан е този:Аз още не съм получила отговор. А инвеститорите още не са получили Протокола от проведеното заседания за разглеждане на Предварителен проект на ПРЗ м. Налбанка.

арх.Калина Митева-Павловa

Брой мнения : 854
Location : Varna
Registration date : 03.12.2007

Вижте профила на потребителя

Върнете се в началото Go down

Re: Предложения за РЕФОРМИ на Кирил Йорданов и неговия екип

Писане by Sponsored content


Sponsored content


Върнете се в началото Go down

Върнете се в началото


 
Permissions in this forum:
Не Можете да отговаряте на темите