Наредба за провеждане на конкурси

Go down

Наредба за провеждане на конкурси

Писане by арх.Калина Митева-Павловa on Пет 13 Мар 2009, 5:48 pm

Наредба за провеждане на конкурси в устройственото планиране и инвестиционното проектиране

http://stroitelstvo.bg/news.php?m=details&id=24378

Правителството прие Наредба за провеждане на конкурси в устройственото планиране и инвестиционното проектиране. С утвърждаването й се изпълняват изискванията на Закона за обществените поръчки (ЗОП) и се въвеждат разпоредбите, свързани с провеждането на конкурсите за проект.

Конкурсът за проект е определен като специална обществена поръчка. Очаква се с организирането му възложителите да вземат най-доброто решение на поставената с конкурса задача чрез конкуренция на идеи и визуалното им представяне.

Конкурсите за проект като процедура те могат да бъдат явни и тайни, едноетапни и двуетапни, с или без присъждане на награди или плащания. В подзаконовия нормативен акт са регламентирани и т. нар. конкурси с платено участие (контрактуване), при които възложителят заплаща на избрани от него лица, за да участват в конкурса. Целта е да се осигури участието на изявени автори в съответната област, което би гарантирало конкуренция на идеи и вземане на най-доброто решение в конкурсната задача.

В наредбата е посочено какво включва наградния фонд, какъв е минималния му размер и как той се разпределя между класираните проекти. При едностепенен конкурс наградния фонд за първо място ще бъде най-малко 30% от него, за други награди – до 50 на сто, а за поощрения – до 20%. При двустепенен конкурс той ще се разпределя за първия етап – до 25%, за втория – най-малко 75 на сто.

Законът предвижда в конкурсите за проект да има независимо жури, което се подпомага от техническа комисия. Броят на членовете му зависи от сложността на задачата и конкурса. В него ще участват професионалисти, номинирани от Съюза на архитектите в България, камарите на архитектите и на инженерите в инвестиционното проектиране, както и на други браншови организации, имащи отношение към конкурса. Членовете на журито трябва да отговарят и на редица други изисквания, за да се избегне евентуален конфликт на интереси.

Възложителят ще е задължен и да организира изложба на конкурсните проекти. Тя ще приключи с обсъждане, в което задължително ще участва председателят на журито или негов заместник.

арх.Калина Митева-Павловa

Брой мнения : 854
Location : Varna
Registration date : 03.12.2007

Вижте профила на потребителя

Върнете се в началото Go down

Върнете се в началото


 
Права за този форум:
Не Можете да отговаряте на темите