"Моят бряг": пропуснатите възможности

Go down

"Моят бряг": пропуснатите възможности

Писане by арх.Калина Митева-Павловa on Пет 27 Фев 2009, 11:57 am

http://www.dnevnik.bg/analizi/2009/02/19/678415_moiat_briag_propusnatite_vuzmojnosti/

Светът не се движи от проекти, а от амбиции. "Моят бряг" беше проект за намирането на хора с добри идеи за бъдещето на българското Черноморие и амбиции за сбъдването им. Не можете да направите читави проекти, ако не знаете какви цели преследвате. Започнахме в шест района. В два заинтересуваните не поискаха да участват: "Имаме си връзки със София, не ни трябва "интегрирано" планиране." В останалите обобщихме идеите във визия как да се оползотвори потенциалът на крайбрежието и личните планове да се подкрепят, а не да се бият един с друг. И също така не вредят на природата. За Добрич направихме препоръки за регионална устройствена схема според принципите за интегрираното планиране. Министерството на регионалното развитие се съгласи да финансира тази схема. Община Бургас не хареса идеята за допълнено планиране. Пилотния проект за Варна спряхме - общината нямаше интерес да споделя амбициите си с когото и да било: "Всичко, което се отнася до Варна, е в устройствения план, просто чакайте одобрението му."

Когато е налице дългосрочна визия, интегрираното планиране не е сложно, а съобразените с нея проекти лесно получават подкрепа. Това е така, защото за разлика от традиционното планиране интегрираното анализира взаимозависимостите и търси активното включване на хората, които ще бъдат засегнати. Ако всички - и хората, и бизнесът, знаят какви са дългосрочните планове на правителството, рисковете са по-малко.

Политическа воля и способност

Въпреки 15-те години помощ в предприсъединителния процес често имаме впечатлението, че дългосрочното планиране продължава да е напълно нова концепция за България. Повечето политици скачат от един спешен случай на друг и не показват интерес към дългосрочни идеи - нито на държавно, нито на местно ниво. Това беше проблем за проекта ни, но за самите институции е още по-голям проблем: изискването за участие на заинтересуваните страни е ключът и за достъп до европейските структурни фондове. Нежеланието да се използва интегрирано планиране ще доведе до по-малко оползотворени възможности, както и до ограничен достъп до европейските фондове.

Скъсани връзки

Политиците не се опират на експертите. Това е крайно непродуктивно, понеже политическите идеи не се привеждат в ефективни политики (за което са нужни експерти), а информацията за реалните проблеми и техните решения (за което експертите са наети) не стига до политическото ниво. Един от участниците в заключителния ни семинар нарече това "скъсаната връзка". Видях как на експерти от едни министерства често не им е позволено да обсъждат проблеми с експерти от други министерства. Това води до множество отделни стратегии и разнобой между тях, до много грешки, глупости и демотивирани служители. И резултатът е отново пропуснати възможности.

(Не)Заинтересуваните страни

"Не много енергични институции" се отнася не само до правителствените структури. Туристическите организации са силно разделени и употребяват времето си за караници. Видяхме, че много от тях не поемат отговорност за комуналните услуги и общественото пространство около техните хотели, курорти и голф игрища. Планирането на пет голф игрища в Добричко, където и без това има недостиг на вода, и допускането на мисълта, че някой друг ще гарантира водоснабдяването, е безотговорно и действа срещу благоденствието на района. Природозащитните неправителствени организации са като цяло малки и раздробени и биха могли да имат много по-ефективна роля в правенето на политики, ако са способни не само да се противопоставят, но и да обединят своите ресурси за постигането на цели. Хора, внимавайте: разделяй и владей е много стара практика.

Иска се повече демократично законодателство

Законът за устройство на територията повелява публични обсъждания на устройствените планове, но властите, поръчали плана, не са задължени да отговорят на различните коментари. Това не е публично обсъждане нито според закона, нито според европейските изисквания за отговорността на публичните власти. Не са наред и процедурите за независимите експертни съвети. Те се назначават от същите власти, които са поръчали устройствения план. Такива съвети не са независими по дефиниция и се надявам политиците и парламентът също да го видят.

Сега накъде?

Докато туристическите асоциации се борят помежду си, правителството скача от един спешен проблем на друг, неправителствените организации трудно смогват да привлекат масова подкрепа, холандци и ирландци застрояват курортите по морето, а кметът на Москва идва с посланието, че руският бизнес възнамерява да купи СПА центровете, срокът на проекта "Моят бряг" приключи. Но както казах в началото, светът не се движи от проекти. Интегрираното развитие е мъчно изискване, но не е само на ЕС и неговите структурни фондове. То е от съществено значение за развитието на икономиката в нашия глобализиран свят. Аз оставам в България, защото харесвам страната. И ще продължа да работя с многото хора, които срещнах - с истински амбиции и хъс да се трудят по решенията, а не по проблемите. България е твърде хубаво място, за да бъде оставена за (голф) игрище на неколцина души.

*Рене Бустен е управляващ директор на холандско-българската консултантска компания TAOFES (The Art Of Finding Environmental Solutions) с повече от десетгодишен опит в България. Наскоро приключи работата си по двегодишния проект "Моят бряг", финансиран от холандското правителство, за изготвяне на визия и план за интегрирано управление на българското Черноморие.

арх.Калина Митева-Павловa

Брой мнения : 854
Location : Varna
Registration date : 03.12.2007

Вижте профила на потребителя

Върнете се в началото Go down

Върнете се в началото


 
Права за този форум:
Не Можете да отговаряте на темите