МРРБ даде 400хил.лв. по скандална поръчка за борба с корупц.

Go down

МРРБ даде 400хил.лв. по скандална поръчка за борба с корупц.

Писане by арх.Калина Митева-Павловa on Сря 14 Яну 2009, 11:57 pm

МРРБ даде 400 хил. лв. по скандална поръчка за борба с корупцията

http://vlastta.com/nivo1.php?id1=&id2=&id3=1848&table=analizi&sluchai=1

Министерството на регионалното развитие и благоустройството (МРРБ) е сключило в средата на декември договор с българската фирма "Консепт" ООД, която да консултира Агенция ФАР към министерството срещу корупционни практики. Договорът е на стойност 332 хил. лева без ДДС, като с начислен данък сумата излиза близо 400 хил. лева, става ясно от регистъра на Агенцията за обществени поръчки.

Целта на обществената поръчка е фирмата консултант да усъвършенства управлението на Агенция ФАР и да се предотвратят корупционни практики. Проблемът е, че конкурсът е стартиран един месец преди Европейската комисия да съобщи, че окончателно и безвъзвратно отнема акредитацията на звеното в МРРБ заради калпавото му управление, а договорът с фирмата изпълнител е сключен около месец след решението от Брюксел, което тотално обезсмисля скъпата поръчка. След "шамара", който ЕК ни зашлеви през ноември, страната ни загуби безвъзвратно 220 млн. евро, а над 300 млн. са под въпрос.

Освен това фирмата е избрана без конкурс, а е била поканена от МРРБ заедно с още две фирми – "Пиконсултинг" ЕООД и "Център за професионално обучение и образование" ЕООД. Още при избора на фирмите е ясно, че само една от трите има опит в антикорупционни проекти и това е победителят – "Консепт". Проверка на в. "Дневник" показва, че компанията е собственост на Цветомира Лачева – ръководител на Агенция ФАР при предишното правителство, когато регионален министър беше Валентин Церовски от НДСВ.

Фирмата на Лачева, заедно със "СКК Таис" са спечелили и поръчка на Министерството на държавната администрация за разработване и реализиране на концепция за създаване на измерители на конфликт на интереси. И при нея е избегнат конкурсът. Тогава за половин година срещу 532 хил. лв. без ДДС двете фирми са работили по новия Закон за конфликт на интереси, който влезе в сила от тази година.

Обществената поръчка за "Консепт" е втората, която МРРБ възлага, за подобряване на работата на агенция ФАР.

Регионалното министерство вече е похарчило 156 хил. лева в поръчка за избор на консултант за Агенция ФАР, отново малко преди да й отнемат акредитацията.

На 3 октомври Гагаузов кани "ПрайсУотърхаус Купърс одит" ООД, "Ърнст и Янг одит" ООД, "Грант Торнтън" ООД, "КПМГ България" ООД, "А - консулт" АД, "Дикон груп" ООД и "Център за модернизация на политиката" да участват в търг за предоставяне на консултантски услуги за укрепване капацитета на предварителния контрол в дирекция "Изпълнителна агенция програма ФАР в МРРБ".

На 4 ноември регионалното министерство сключва договор с “Грант Торнтън“ за 156 хил. лв.

Фирмата работи и за Фонд "Земеделие". Освен одит на фонда, те изготвиха и ортофото - картата, въз основа на която се изплащат директните земеделски субсидии.

Агенцията към МРРБ отговаря за 10 пътни проекта, които трябваше да се финансират с европейски средства. Общата им стойност е около 90 млн. евро, но някои от тях са частично изплатени. За доплащане остават 66 млн. евро, които ще трябва да се покрият от държавния бюджет.

арх.Калина Митева-Павловa

Брой мнения : 854
Location : Varna
Registration date : 03.12.2007

Вижте профила на потребителя

Върнете се в началото Go down

Върнете се в началото


 
Permissions in this forum:
Не Можете да отговаряте на темите