Отворено писмо до градоустройствената колегия и варненци

Go down

Отворено писмо до градоустройствената колегия и варненци

Писане by арх.Калина Митева-Павловa on Пон 08 Дек 2008, 12:47 pm

Отворено писмо до градоустройствената колегия и варненската общественост

http://vlastta.com/nivo1.php?id1=&id2=&id3=13&table=konfliktni_temi&sluchai=2

Редица колеги и партньори ни питат защо, след като от десет години работим по устройствените въпроси на варненската община и сме съавтори заедно с ТПО – Варна, на териториално – устройствения план на Общината и на действащото устройствено зониране и специфични правила за устройство и застрояване на града, не сме представили проект на провеждащия се в момента конкурс за устройствена концепция за нов общ устройствен план на територията на община Варна.

Този въпрос ни задължава да направим публично достояние причините за неучастието ни. Причините са три и са свързани със сериозни несъобразности и непълноти на конкурсната програма. Първата и основната е обявяването на конкурс за устройствена концепция без задание. Това обстоятелство е не самоформално отклонение от нормативните изисквания. То лишава авторитетното жури от единни и обективни критерии за оценяване и сравняване на състезаващите се концепции. Защо останалите колеги са пренебрегнали тази несъобразност на конкурсната програма е въпрос, който излиза извън нащите права за коментар. Но той с основание може да бъде зададен и на Съюза на архитектите в България (ако е съгласувал програмата) и евентуално да получи отговор. За да не остане у никого съмнение за субективно отношение от наша страна, ще припомним, че конкурсът за Общия устройствен план на София се проведе въз основа на задание, създадено в резултат на няколкогодишни сериозни проучвания и днес планът на столицата е вече пред прага на Народното събрание. Пловдив, също, в течение на няколко години извърши необходимата подготовка,, вкл. и в партньорство със съседните общини и Общинският съвет преди няколко дни прие програма – задание за провеждане на състезание за избор на екип, който да разработи новия общ устройствен план.

В допълнение по този въпрос, държим да подчертаем нашата убеденост, че бъдещият ОУП, следва да се основава на задание, прието от Общинския съвет след широко обществено обсъждане, а също и след съгласуване с МРРБ и други държавни ведомства. Последното със сигурност е необходимо условие по отношение бъдещия план на Варна, защото част от проблемите, подлежащи на решаване, са проблеми не само на града и по този начин ще се сведе до минимум вероятността “на изхода” да се стигне до разнопосочност на държавната и общинската устройствена политика във важни пунктове.

Втората причина е абдикацията на възложителя от задължението му да осигури необходимата за разработка изходна информация и прехвърлянето на това задължение върху участниците в конкурса. Тази постановка на конкурсната програма е нарушение на чл.115, ал.6 от Закона за устройство на територията, която предвижда общинската администрация, да осигури необходимата информация и представлява още една предпоставка за субективизъм при оценяване на състезаващите се концепции, които се разработват на различна информационна основа. Отделен въпрос е този за вида, в който би трябвало тази информация да бъде предоставена за разработващите екипи - в “насипен вид” или като елемент на една съвременна информационна култура за устройство на територията, за каквато във Варна преди години бяха направени първите стъпки и след това работата поставена в “глуха линия”. Констатираните в практиката през последните години затруднения при набирането на изходна информация в необходимите съдържание и обем предизвикват и въпроса кък при подобна обстановка на конкурсната програма може да се поеме отговорно задължение за срок на изпълнение на поръчката. Не е за подценяване и проблема зъ финансовия ресурс, който ще трябва да бъде осигурен за набиране на информацията, ако това задължение остане за изпълнителя, и предвиден ли е той от възложителя.

Третата причена е свързана с начина на определяне на офертната цена за последващото разработване на общия устройствен план, която, без да бъде решаващ, е все пак важен елемент от оценката на конкурсните предложения. Доколкото по утвърдената от Камарата на архитектите в България наредбо за определяне на минималните цени в устройственото планиране…, цените произтичат директно от площта на планираната територия, то при различен териториален обхват на конкуриращите се устройствени концепции, а това не може да не бъде част от концепцията, цените ще бъдат различни, но различието няма да се дължи на “търговските” аспекти на състезанието, а ще бъде незавимо то тях, т.е.отново журито ще може да взема решение съмо по субективна преценка. На този проблем, създаден нормативно, естествено има решение, но възложителят на конкурса е омаловажил неговото значение за крайния резултат.

На екипа, който ще спечели конкурса ( и дано той да е най-добрият), искренно пожелаваме успех в предстоящата работа и да има сили постепенно да я постави на релсите на действителния професионализъм.

С уважение: БУЛПЛАН ООД, София

арх.Калина Митева-Павловa

Брой мнения : 854
Location : Varna
Registration date : 03.12.2007

Вижте профила на потребителя

Върнете се в началото Go down

Върнете се в началото


 
Права за този форум:
Не Можете да отговаряте на темите