Търговската тайна ще пада при обществен интерес

Go down

Търговската тайна ще пада при обществен интерес

Писане by арх.Калина Митева-Павловa on Пон 01 Дек 2008, 4:14 pm

http://www.dnevnik.bg/show/?storyid=586831

Търговската тайна ще пада при обществен интерес

Когато общественият интерес надделява, търговската тайна ще може да бъде разкривана. Това предвиждат одобрените на второ четене от Народното събрание промени в Закона за достъп до обществена информация.

Измененията бяха внесени от Мартин Димитров (СДС) и ако бъдат приети, договори като този с "Газпром" или проекти като АЕЦ "Белене" не би трябвало да остават скрити, коментират юристи.

Когато институциите отказват достъп до обществена информация като се позовават на нея, те трябва да аргументират всички обстоятелства, които водят до нелоялна конкуренция в случай на разгласяването й, гласят приетите текстове.

От обществен интерес е всяка информация, която дава възможност на гражданите да си съставят мнение, която гарантира доброто управление на публичната собственост, която разкрива корупция, злоупотреба с власт или лошо управление на държавно или общинско имущество, се казва в закона.

Обществен интерес е налице и когато разкриването на търговска тайна опровергава разпространена недостоверна информация, засягаща значими обществени интереси, когато е свързана с цената, условията, правата и задълженията в договорите, в които една отстраните е публичен субект.

арх.Калина Митева-Павловa

Брой мнения : 854
Location : Varna
Registration date : 03.12.2007

Вижте профила на потребителя

Върнете се в началото Go down

Върнете се в началото


 
Права за този форум:
Не Можете да отговаряте на темите