Две агенции ще съгласуват всички инвестиционни проекти

Go down

Две агенции ще съгласуват всички инвестиционни проекти

Писане by арх.Калина Митева-Павловa on Съб 08 Ное 2008, 1:55 pm

http://www.dnevnik.bg/show/?storyid=573331
http://www.dnevnik.bg/show/index.php?storyid=572062&p=0#comments

След години строителен бум Варна се сети да проверява проектитеПоводът е заличената от инвеститор сграда - паметник на културата

Две агенции ще бъдат създадени в община Варна, за да съгласуват всички инвестиционни проекти. Целта е не чиновници, а независими експерти да преценяват какво и как да се строи, обясни кметът Кирил Йорданов. И двете структури ще са регистрирани като търговски дружества. Агенцията за регионално развитие ще преценява дали проектите са съвместими с инфраструктурата в района, в който предстои да бъдат реализирани. Другата ще следи за съхраняване на паметниците на културата. Поводът за създаването на звената е скандалът от миналата седмица, когато инвеститор събори уникална сграда в самия център на града. Старинната къща, паметник на културата, беше заличена в почивните дни. Фирмата "Комар инвестмънт" няма проект, който да предвижда възстановяване поне на елементи от богато орнаментираната фасада. Компанията е получила три пъти отказ от Националния институт за паметници на културата да събори уникалната сграда, каза директорът на института арх. Георги Угрински. Според него подобна вандалщина няма как да бъде осъществена без подкрепа от общината.

Проверка на "Дневник" показа, че т.нар. план за безопасност и здраве, който по същество е разрешително за събаряне, е бил утвърден още на 28 септември от общинската дирекция "Архитектура, градоустройство и устройствено планиране". Ръководителят на дирекцията е уволнен преди три седмици, но по друг повод. Заради съборената къща общината уволни още две служителки. Работата е криминална, каза кметът Йорданов. Отстранените служителки са утвърдили маршрут за извозване на строителните отпадъци, преди да е постъпила молба за това от "Комар инвестмънт". Според Йорданов никакви инвестиционни намерения на провинилата се фирма няма да бъдат допуснати, докато собствениците не възстановят паметника на културата в автентичния му вид.

В последно време архитектурната колегия в града засипа с критики действията на общината заради безразборното строителство в центъра. Според арх. Красимира Вачева, преподавател във Варненския свободен университет, от 2000 г. в администрацията няма нито отдел, нито специалисти, които да следят за опазване на културно-историческото наследство. "В общинския съвет гласуват против създаването на подобна структура и затова паметниците на културата стават жертва на строителни апетити или са оставени да се рушат", каза тя. Арх. Юлия Железова, автор на частта от общия устройствен план на Варна, свързана с опазването на старините, твърди, че цели архитектурни ансамбли по ул. "Преслав", "Княз Борис I" и "Сливница" са безвъзвратно заличени. "Превърнахме Варна в място за алкохолен и секс туризъм, градът е обезличен, няма и следа от историческата му памет", каза Железова.

Коментари:

от Licko

Това не е единствената сграда-паметник която пада под гилотината на недълновидни инвеститори. Лошото е, че обществото остава с впечатление, че едва ли не, цялата вина е в администрацията, която се явява всъщност изкупителна жертва. Запитайте се кой я углавява тая администрация и как, не само на градско, но и на държавно ниво. Обърнете внимание, какъв прах в очите на хората се хвърля преди приемането на новия общ устойстен план на Варна / ситуацията е същата навсякъде/. Запитайте се има ли гражданско общество в тази държава и за да си отговорите си задайте въпроса бихте ли направили жива верига пред машина, тръгнала да разрушава някоя сграда-паметник в града ви? ... подозирам какъв е отговора и това е отчайващо! Затова докато си траем не само през сградите - и през децата ни ще минават!

от да съгласуваме, съгласуваме - каквото има да се съгласува

ами да, ако вече са почнали да проверяват, това не значи че не са знаели, а че нещо става
Между другото що са ги уволнили, а не ги съдят? Или то в закона пише, че ако позволиш на някой да срути нещо - голяма работа! а ако пише така - кой го е измислил в парламента това? КОЙ?
Що ми се струва, че всеки който разбере какво се прави, би гръмнал общината ако може?

от екото

На това народа му казва -след въжд качулка!И кой ли е наредил на тези две служителки да дадат тези разрешения - по телефона или лично но при всички случаи - устно.

от stupidon

Варна си е Варна. Лакомията там никога не е имала граници. Всички са свикнали да печелят от моряци, студенти, търговия и измами. Да му мислят "новите варненци"...

от Някой си

Някак си въобще не ми става мъчно за варненци, като се сетя с какво усърдие си го избират тоя кмет.
Пооправи им малко морската градина и после "луд на шарено се радва" - ще го избират во веки веков. А той и ТИМ-аджиите си въртят далаверите, варненци псуват тихо и пак си го избират.

Е хвала на такива избиратели - явно си обичат кмета.

от от Варна
Там почти всеки ден в този район има полиция,която варди за движението.Така че най-абсурдното е че всичко става пред очите на властта.А местната власт е виновна и затова че тази сграда толкова години стоя неизползвана,дали е била частна собственост не знам,но можеше да бъде музей или галерия например.

от Наблюдател
Варна е от най-типичните примери за
отсъствие на правораздавателна система
в държавата.Кокво си мислите че са пази-
ли там полицаите?!Разбирасе ,строителите
да си действат безпроблемно.А да не мис-
лите,че кметове,архитекти,прокурори ,съ-
дии до сега са били в Патагония?

от от варненка
Малко късно се сетиха за опазването на паметниците на културата. Каквото имаше за събаряне, го събориха. Боли ме, защото и аз съм свързана с Варна, но са прави тези, които казват, че това е много комерсиален град.

от Невежа
И едното и другото е в определените по съответните закони права и задължения на държавни и общински служби, така че няма как измислените агенции-търговски дружества да я свършат.
Поредната копрупционна схема за бягане от отговорност, която е скрита зад благовидни и привидни намерения.

от Анонимен
Нищо ново под слънцето,особено за град от ранга на Варна.В различни периоди от живота си съм бил свързан с този град и манталитета на преобладаващия процент от хората там е бил винаги един и същ.Говоря за уседналите варналии .Мога да ги
охарактеризирам само с две думи - еснафлък и алчност .Иначе Варна си ми остана тръпка и винаги отивам с удоволствие там.

от к
Няма какво повече да се каже от номер 10. И сега какво - вместо да намаляват бюрокрацията ще я овеличават с още 2 агенции, които ще събират такси и ще си прехвърлят отговорността една на друга.

от ущипани невясти
За кратък период време, общинарите станаха милионерина гърба на варненци.

от Ина
Как изобщо си представят, че сградата може да бъде възстановена в автентичния си вид... Това е нещо безвъзвратно загубено. Тези хора заслужават затвор!

арх.Калина Митева-Павловa

Брой мнения : 854
Location : Varna
Registration date : 03.12.2007

Вижте профила на потребителя

Върнете се в началото Go down

Върнете се в началото


 
Permissions in this forum:
Не Можете да отговаряте на темите