Експертният съвет да заседава открито

Go down

Експертният съвет да заседава открито

Писане by арх.Калина Митева-Павловa on Вто 04 Ное 2008, 11:15 am

http://vlastta.com/nivo1.php?id1=&id2=&id3=407&table=interviuta&sluchai=1

Цанко Цветанов – Председател на СДС-Варна 03/11/2008

Г-н Цветанов, на последната си пресконференция Кирил Йорданов обяви, че ще отнеме част от правомощията на районните архитекти. Каква е позицията на СДС по този въпрос?

Цанко Цветанов:

„СДС винаги е защитавало позицията за децентрализация на властта. Още повече, че районните кметове са мажоритарно избрани. Освен това те са най-близо до гражданите. А излиза, че точно избраните са лишени от възможността да поемат отговорност.

За мен е странен поводът за това решение. До колкото разбрах кметът се е аргументирал с накоро съборената сграда паметник на културата в центъра на Варна. Но районните администрации нямат нищо общо с това. Всички процедури, щом става дума за паметник на културата, са работа на голяма община. В подобно отношение има нещо много некоректно.”

Кирил Йорданов разформирова и Експертния съвет за устройство на територията. Ще издава заповед за нов състав. Какъв е коментарът ви?

Цанко Цветанов:

„Всичко това не се прави, за да се решат проблемите с културно-историческото наследство, а да се подреди съвета в състав, който е удобен на Йорданов. Най-вероятно в новия състав ще отсъстват хората с по-критични позиции по отношение на презастрояването на централната част на Варна.”

Означава ли това, че Кирил Йорданов защитава интересите на инвеститорите, които се стремят към максимално затрояване на централната част на града?

Цанко Цветанов:

„Проблемът с паметниците на архитектурното и културно наследство на Варна е бил повдигнат още през април с предаването на ОУП на гр.Варна в Община Варна. Има едно писмо изпратено до Кмета, което дори е озаглавено „Изразяване на предупреждение” Арх. Юлия Железова, която е ръководител на система КИН/Културно историческо наследство/ на ОУП Варна много загрижено поставя пред кмета проблемите, които стоят и пропуските в система КИН на Общия устройствен план на Варна. Тя не само поставя въпроса с реалната заплаха от свръхзастрояване и претоварване на централната част на града, но и констатира трайната тенденция за унищожаване на традиционния облик на градското ядро на т.н „Компактен град”.

И какво е предприел Кирил Йорданов?

Цанко Цветанов:

Нищо. Единствената реакция на тази професионална позиция е назначаването на още хора в ЕСУТ, които с надмощие на гласовете да парират поставените проблеми. Но Кирил Йорданов няма защо да си търси виновни там където ги няма, след като е персонално отговорен за това, което се случва.

Обсъждането на ОУП в Общинския съвет граничеше с подигравка, след като дори схемите, които ви бяха показани бяха сгрешени и въпреки това гласуването мина. Как си обяснявате това?

Цанко Цветанов:

„СДС и ДСБ бяхме против. Именно защото сме свидетели на информационно затъмнение около ОУП Варна. Проблемите идват от липса на прозрачност и граждански контрол. Не може плана да се приема насила и натъмно. Дори да го прокарат както са тръгнали, това ще предизвика огромно напрежение. Безразличието на кмета, когато експертите поставят болезнени въпроси, мога да си го обясня само и единствено, че той защитава интересите на хората, които се интересуват от максимално застрояване. Намират се вратички и процедури и вече успешно се реализира високо строителство в защитените градски зони. И това става не „въпреки” волята на Йорданов, а под неговото ръководство.”

Какво ще предприеме СДС?

Цанко Цветанов:

„Преди всичко ще продължаваме да настояваме да получим окончателната разработка на ОУП, защото имаме сведения, че въпреки че е минал проекта през ОС, той продължава да се променя. Ще настояваме да видим стария и новия състав на ЕСУТ, това ще покаже много неща. Ще внесем предложение в Общинския съвет за изработването на надземен и подземен археологически кадастър на наследството.

Няма гаранция, че мнозинството ще ви подкрепи, особено щом това е политика на Кирил Йорданов

Цанко Цветанов:

Добре, нека да го отхвърлят. Но аз мисля, че съзнателното блокиране на работата на комисиите и на Общинския съвет е именно защото няма политик, който да не защити тезите поставяни от нас. Това може да става само на тъмно. Експертният съвет по устройство на териториите също трябва да промени стила си на работа. Преди всичко той би трябвало да заседава открито. Да присъстват представители на браншови и граждански организации. Могат да се направят много неща. Лошото е, че ако продължава с този деструктивен начин на работа, ще пострада градоустройството на Варна. За съжаление вече много неща са необратимо загубени.


Разговаря:

Веселина Савова

арх.Калина Митева-Павловa

Брой мнения : 854
Location : Varna
Registration date : 03.12.2007

Вижте профила на потребителя

Върнете се в началото Go down

Върнете се в началото


 
Permissions in this forum:
Не Можете да отговаряте на темите