Нов град предвиждат да изникне на юг от Варна

Go down

Нов град предвиждат да изникне на юг от Варна

Писане by арх.Калина Митева-Павловa on Вто 28 Окт 2008, 8:06 pm

http://www.stroitelstvo.info/show.php?storyid=567903

Нов град предвиждат да изникне на юг от Варна
Новите вили ще станат алтернатива на съществуващите панелни апартаменти в града и на къщите в презастроените вилни зони

Следващите десетина години в района на варненските села Константиново и Звездица ще се заселят 50 - 60 хиляди души, предимно млади семейства. Така на южната страна на варненското езеро ще възникне нов град, който ще бъде най-привлекателното място за живеене.
"В някои проекти след Аспарухов мост цените стигнат 1800 - 2000 евро на квадратен метър. Проектите няма да са за ваканционни имоти, а жилища както за българи, така и за чужденци. Граждани от Дания, Малта, Англия и САЩ проявяват интерес и да живеят, и да работят в България. Целият район да бъде зает от луксозни еднофамилни къщи", прогнозира собственикът на "Юролинк инвестмънт груп" Христофор Виоларис по време на семинар, посветен на перспективите за развитие на пазара на недвижими имоти във Варна.
От фирмата смятат, че
новите вили ще станат алтернатива на панелните апартаменти
в града, и на къщите в презастроените варненски вилни зони. Еднофамилните къщи от по 130 кв.м с двор от 250 - 300 кв.м ще станат хит на пазара до няколко години. Те ще се предлагат на цени между 60 хил. и 70 хил. евро. Сега за тези пари в широкия център на Варна може да се купи апартамент от 60 - 65 кв м.
По данни на агенциите за недвижими имоти в село Константиново се предлагат 96 парцела и къщи, а други 72 - в Звездица. Правоъгълен парцел от 1720 кв.м с лице на два пътя с лека денивелация, източно изложение и горска панорама се продава за 72 240 евро. Подходящ за жилищно застрояване парцел от 3798 кв. м с 33 м лице на два черни пътя се продава за 17 евро на кв.м. Двуетажна къща с голям гараж в село Константиново с четири стаи на два етажа струва 70 хил. евро. Вила в село Звездица се предлага за 65 хил. евро.
Село Константиново е разположено на около 15 км от Варна. Звездица се намира на около 10 км от Варна, на Моминото плато.
Прогнозите са, че все повече варненци ще имат възможност да закупят нов дом на кредит отвъд езерото. За да стартират жилищните проекти, се чака одобрението на новия Общ устройствен план на Варна. До "Нова Варна" ще се стига не само по Аспарухов мост - Министерството на транспорта вече възложи проектиране на трасе, което да свърже магистралите "Хемус" и "Черно море" с мост при град Белослав.
Инфраструктура с частни и европари
"Юролинк инвестмънт груп" планира да построи етнографско селище, подобно на Етъра, в района на село Константиново. Там ще се представят традиционни български занаяти, а къщите ще бъдат във възрожденски стил. Инвеститорите вече са закупили необходимите им 60 декара земя. Строителството ще стартира веднага след приемане на новия план на Варна.
Инвеститорите обаче няма да разчитат на община Варна да изгражда инфраструтурата за новия град. "Ще изградим пътища и инфраструктура в района след Звездица. Разработили сме осем проекта, с които ще кандидатстваме пред ЕС. Засега няма да разкриваме подробности", коментира Виоларис.
Според него районът на Константиново ще стане най-луксозният и елитен квартал на Варна. Там цени от 800 до 2000 евро на кв.м ще са разумни след няколко години. "Цената на имота е сбор от цената на земята, инфраструктурата, архитектурата. Повече интерес има от страна на българи, отколкото на чужденци засега. Досега интересът беше към ваканционни имоти, а занапред ще бъде за жилищни сгради и особено за еднофамилни къщи", коментира Виоларис.
Според "Юролинк инвестмънт груп" основни проблеми пред инвеститорите са липсата на инфраструктура във вилните зони на Варна като "Траката" и "Виница". Строителството там обаче не спира. Въпреки неудобствата клиенти за кооперациите не липсват.

арх.Калина Митева-Павловa

Брой мнения : 854
Location : Varna
Registration date : 03.12.2007

Вижте профила на потребителя

Върнете се в началото Go down

Върнете се в началото


 
Permissions in this forum:
Не Можете да отговаряте на темите